skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułkę bezową? Najpierw przygotuj składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, ponieważ wtedy nie zostaną ubite.
Krok 2:
Białka ubić mikserem na gęstą, gęstą pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Musisz ubić do takiego stanu, że po odwróceniu miski z białkami do góry nogami nie wypadną z niej. Konsystencja odpowiednio ubitych białek powinna być lepka, elastyczna i bardzo gęsta.
Krok 3:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posyp pergamin cukrem pudrem. Rozłóż masę białkową i spłaszcz ją, tworząc równy, gruby prostokąt. Potrzebowałem określonego rozmiaru bułki, więc zamiast blachy do pieczenia użyłam dużego prostokątnego naczynia do pieczenia.
Krok 4:
Piecz ciasto bezowe przez 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C, aż będzie lekko złote.
Krok 5:
Posyp gotową bezę cukrem pudrem (jest to konieczne, aby nie przykleiła się do pergaminu), przykryj arkuszem pergaminu, Odwróć ciasto do góry nogami i usuń z niego pergamin. I pozostaw ciasto do ostygnięcia.
Krok 6:
Do nadzienia potrzebujesz truskawek i gorzkiej lub gorzkiej czekolady. Lepiej jest najpierw włożyć czekoladę do lodówki na 1-3 godziny, a lepiej na noc, aby nie stopiła się w dłoniach.
Krok 7:
Drobno posiekaj czekoladę nożem.
Krok 8:
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Jeśli jagody są małe, pokrój je na pół. Moje truskawki były małe, więc część przeciąłem na pół, a część zostawiłem w całości.
Krok 9:
Do kremu potrzebujemy ciężkiej śmietany do ubijania i cukru pudru. Możesz w ogóle nie dodawać cukru pudru, jeśli uważasz, że ciasto ma tak dużo cukru.
Krok 10:
Ubij zimną śmietanę mikserem do miękkich, stabilnych szczytów, posypując cukrem pudrem. Następnie ubijaj jeszcze przez kilka minut, aż masa będzie gęsta, a ślad trzepaczki przestanie się zaciskać. Podobnie jak w przypadku bitych białek, podczas obracania miski śmietana nie powinna z niej wypadać.
Krok 11:
Rozłóż bitą śmietanę równomiernie na cieście bezowym, pozostawiając trochę śmietany do posmarowania bułki na wierzchu.
Krok 12:
Posyp kremową warstwę posiekaną czekoladą i ułóż truskawki na śmietanie, zachowując trochę truskawek i czekolady do dekoracji.
Krok 13:
Zwinąć ciasto, ułożyć na półmisku szwem w dół. Na wierzch posmaruj bułkę pozostałą śmietaną, posyp czekoladą i udekoruj truskawkami.
Krok 14:
Włóż bułkę bezową z truskawkami do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 15:
Pokrój gotową bułkę na porcje i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal / 100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g