Rolada bezowa z truskawkami

cudownie delikatny, z bitą śmietaną i truskawkami! Zatrzymaj wybór na bułce bezowej, jeśli nie wiesz, jakim deserem zaskoczyć gości. Ten kulinarny cud powietrza jest przygotowywany szybko i łatwo, ale zapewni wiele przyjemnych wrażeń.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 68 % 26 g
229 kcal
IG: 12 / 4 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę bezową? Najpierw przygotuj składniki ciasta. Oddziel białka od żółtek. Ani kropla żółtka nie powinna dostać się do białek, ponieważ wtedy nie zostaną ubite.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Białka ubić mikserem na gęstą, gęstą pianę, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Musisz ubić do takiego stanu, że po odwróceniu miski z białkami do góry nogami nie wypadną z niej. Konsystencja odpowiednio ubitych białek powinna być lepka, elastyczna i bardzo gęsta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posyp pergamin cukrem pudrem. Rozłóż masę białkową i spłaszcz ją, tworząc równy, gruby prostokąt. Potrzebowałem określonego rozmiaru bułki, więc zamiast blachy do pieczenia użyłam dużego prostokątnego naczynia do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Piecz ciasto bezowe przez 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C, aż będzie lekko złote.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp gotową bezę cukrem pudrem (jest to konieczne, aby nie przykleiła się do pergaminu), przykryj arkuszem pergaminu, Odwróć ciasto do góry nogami i usuń z niego pergamin. I pozostaw ciasto do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia potrzebujesz truskawek i gorzkiej lub gorzkiej czekolady. Lepiej jest najpierw włożyć czekoladę do lodówki na 1-3 godziny, a lepiej na noc, aby nie stopiła się w dłoniach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj czekoladę nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Jeśli jagody są małe, pokrój je na pół. Moje truskawki były małe, więc część przeciąłem na pół, a część zostawiłem w całości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do kremu potrzebujemy ciężkiej śmietany do ubijania i cukru pudru. Możesz w ogóle nie dodawać cukru pudru, jeśli uważasz, że ciasto ma tak dużo cukru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij zimną śmietanę mikserem do miękkich, stabilnych szczytów, posypując cukrem pudrem. Następnie ubijaj jeszcze przez kilka minut, aż masa będzie gęsta, a ślad trzepaczki przestanie się zaciskać. Podobnie jak w przypadku bitych białek, podczas obracania miski śmietana nie powinna z niej wypadać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż bitą śmietanę równomiernie na cieście bezowym, pozostawiając trochę śmietany do posmarowania bułki na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp kremową warstwę posiekaną czekoladą i ułóż truskawki na śmietanie, zachowując trochę truskawek i czekolady do dekoracji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zwinąć ciasto, ułożyć na półmisku szwem w dół. Na wierzch posmaruj bułkę pozostałą śmietaną, posyp czekoladą i udekoruj truskawkami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż bułkę bezową z truskawkami do lodówki na 3-4 godziny.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój gotową bułkę na porcje i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal / 100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy