ciasto saury i ryżu

pyszne, miękkie i satysfakcjonujące ciasto saury i ryżu! Ciasto z saurą i ryżem z ciasta drożdżowego jest idealne na niedzielny obiad z rodziną lub na świąteczny stół. Takie ciasto z niesłodzonym nadzieniem docenią mężczyźni, okazuje się bardzo satysfakcjonujące i pożywne, nadzienie rybne jest smaczne, a ciasto tego ciasta jest szczególnie delikatne i kruche.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 71 % 35 g
212 kcal
IG: 6 / 17 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Saury można wziąć we własnym soku lub w oleju - nieważne. Możesz wziąć inne konserwy rybne (sardynki, tuńczyk, różowy łosoś itp.), które kochasz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowanie ciasta. Wlej szklankę ciepłego mleka do miski, lepiej wziąć kwaśne mleko, ciasto drożdżowe okaże się jeszcze bardziej przewiewne i miękkie. Dodaj cukier, drożdże i 50 g mąki, dokładnie wymieszaj. Pozostaw w pobliżu baterii na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na powierzchni mieszaniny powinny pojawić się bąbelki. Zmiękcz masło w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko do miski z ciastem, delikatnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać przesianą mąkę w częściach, dodać sól, zagnieść ciasto. Powinien być lekko lepki. Przykryj miskę folią i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy ciasto i pozwalamy mu ponownie rosnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie ugotuj umyty ryż do miękkości, ale nie do stanu papkowatego. Drobno posiekaj cebulę. Otwieramy konserwy, nadmiar soku lub oleju należy spuścić, można zostawić trochę płynu, zaimpregnuje ryż. Jeśli są duże kawałki ryby, posiekaj je na małe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco więcej pozostawiamy na górnej warstwie i dekorujemy ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj mniejszą część ciasta na zmiętej powierzchni w prostokąt.rozłóż go za pomocą wałka do ciasta w natłuszczonej formie. Umieść w ciepłym miejscu na 20 minut do wzrostu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ryż na dolnej skórce. Posyp posiekaną cebulą na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dalej warstwa konserw rybnych.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj ciasto zwiniętą górną skórką i udekoruj. Pozwól nam powstać w ciepłym miejscu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj ciasto ubitym jajkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz przez około 40 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmujemy ciasto i podajemy do herbaty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy