zapiekanka z twarogu i ryżu
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Gotuj ryż do miękkości w dużej ilości wody.
Krok 2:
Połącz jajka, cukier, cukier waniliowy i sól i mieszaj, aż będą gładkie trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj twaróg do mieszanki jajecznej i wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj ryż i delikatnie wymieszaj.
Krok 5:
Pokrój śliwki w paski i dodaj do mieszanki twarogu i ryżu.
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Umieść masę w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia. pozostaw w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Gotową zapiekankę pozostawić na 10 minut w piekarniku, następnie wyjąć z formy i pokroić na kawałki.
zamiast suszonych śliwek możesz dodać rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g