zapiekanka z twarogu i ryżu

obfita zapiekanka śniadaniowa z suszonymi śliwkami. O mojej miłości do różnych zapiekanek można komponować piosenki. Mimo to do niedawna w mojej kolekcji nie było zapiekanek ryżowych. Takie pominięcie musiało zostać pilnie naprawione. Zapiekanka okazała się smaczna, lekko sucha-ryż dobrze wchłonął nadmiar wilgoci. Możesz podawać z sosem czekoladowym lub waniliowym lub polewą, ze skondensowanym mlekiem , a także ze śmietaną.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 63 % 30 g
223 kcal
IG: 13 / 67 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Gotuj ryż do miękkości w dużej ilości wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajka, cukier, cukier waniliowy i sól i mieszaj, aż będą gładkie trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg do mieszanki jajecznej i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ryż i delikatnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój śliwki w paski i dodaj do mieszanki twarogu i ryżu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść masę w wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia. pozostaw w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-45 minut. Gotową zapiekankę pozostawić na 10 minut w piekarniku, następnie wyjąć z formy i pokroić na kawałki.

zamiast suszonych śliwek możesz dodać rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy