skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić bułkę czekoladową, połącz jajka z cukrem w misce do ubijania. Miska musi być sucha i beztłuszczowa, w przeciwnym razie jajka nie zostaną ubite.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka są bardzo przewiewne, a masa staje się lekka.
Krok 3:
Następnie ręcznie, za pomocą trzepaczki, wymieszaj przesianą mąkę z sodą i kakao w jajach.
Krok 4:
Mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Ale masa powinna pozostać przewiewna.
Krok 5:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlać gotowe ciasto na blachę do pieczenia i wygładzić szpatułką. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut.
Krok 6:
Gotowy biszkopt na gorąco skręć w rolkę razem z papierem. Przykryj ręcznikiem i ostudź. W tej formie biszkopt po schłodzeniu będzie miękki i giętki.
Krok 7:
Do nadzienia weź miękki twaróg przetarty przez sito.
Krok 8:
Ubij ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% z cukrem pudrem w puszystą śmietanę. Za pomocą trzepaczki wymieszaj miękki twaróg i krem .
Krok 9:
Odkręć schłodzoną rolkę i oddziel ją od papieru. Posmaruj biszkopt na całej powierzchni powstałym kremem twarogowym.
Krok 10:
Na tym etapie smak bułki można urozmaicić dowolnymi jagodami: truskawkami, malinami, jagodami lub truskawkami.
Krok 11:
Następnie zwiń wszystko w rolkę.
Krok 12:
W przypadku lukru rozpuść czekoladę ze śmietaną. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Krok 13:
Rozsmaruj zwiniętą rolkę na całej powierzchni polewą czekoladową. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla.
Krok 14:
Włóż gotową bułkę do lodówki , aby zestaliła się, co najmniej na 1 godzinę. Nadzienie powinno trochę stwardnieć, w przeciwnym razie nie będzie wygodne do cięcia. Pokrój gotową bułkę na kawałki i poczęstuj się! Miłego picia herbaty!
moim zdaniem przy robieniu bułek biszkoptowych najważniejszą częścią jest jakość papieru do pieczenia. Najczęściej bułki nie lubią gotować właśnie dlatego, że biszkopt przykleja się i nie chce się rozdzielać. Używam papieru pokrytego silikonem i dlatego nigdy nie ma problemu z oddzieleniem biszkoptu od papieru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g