czekoladowa bułka biszkoptowa

przepis na pyszne, szybkie i delikatne wypieki! Uwielbiam gotować różne bułki biszkoptowe, ponieważ jest bardzo szybki. Nadzienie może być za każdym razem inne, więc może być nieskończenie wiele opcji smakowych. Spróbuj I ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 53 % 27 g
279 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić bułkę czekoladową, połącz jajka z cukrem w misce do ubijania. Miska musi być sucha i beztłuszczowa, w przeciwnym razie jajka nie zostaną ubite.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dobrze ubite jajka są bardzo przewiewne, a masa staje się lekka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ręcznie, za pomocą trzepaczki, wymieszaj przesianą mąkę z sodą i kakao w jajach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj, aż będzie gładka, aby nie było grudek. Ale masa powinna pozostać przewiewna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Wlać gotowe ciasto na blachę do pieczenia i wygładzić szpatułką. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowy biszkopt na gorąco skręć w rolkę razem z papierem. Przykryj ręcznikiem i ostudź. W tej formie biszkopt po schłodzeniu będzie miękki i giętki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia weź miękki twaróg przetarty przez sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij ciężką śmietanę o zawartości tłuszczu co najmniej 33% z cukrem pudrem w puszystą śmietanę. Za pomocą trzepaczki wymieszaj miękki twaróg i krem .

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odkręć schłodzoną rolkę i oddziel ją od papieru. Posmaruj biszkopt na całej powierzchni powstałym kremem twarogowym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na tym etapie smak bułki można urozmaicić dowolnymi jagodami: truskawkami, malinami, jagodami lub truskawkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie zwiń wszystko w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W przypadku lukru rozpuść czekoladę ze śmietaną. Schłodzić do temperatury pokojowej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozsmaruj zwiniętą rolkę na całej powierzchni polewą czekoladową. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą pędzla.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż gotową bułkę do lodówki , aby zestaliła się, co najmniej na 1 godzinę. Nadzienie powinno trochę stwardnieć, w przeciwnym razie nie będzie wygodne do cięcia. Pokrój gotową bułkę na kawałki i poczęstuj się! Miłego picia herbaty!

moim zdaniem przy robieniu bułek biszkoptowych najważniejszą częścią jest jakość papieru do pieczenia. Najczęściej bułki nie lubią gotować właśnie dlatego, że biszkopt przykleja się i nie chce się rozdzielać. Używam papieru pokrytego silikonem i dlatego nigdy nie ma problemu z oddzieleniem biszkoptu od papieru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy