żeberka wieprzowe w folii

Szybki i łatwy przepis na żeberka w paście pomidorowej. Nie żałuję żeberek - nie mogę jeść tłuszczu w czystej postaci, ale jest w nich wystarczająco dużo. Te żeberka gotowała mężowi. Natknąłem się na żeberka z dość dobrą warstwą mięsa, więc mogłem również ocenić, co się stało. I okazało się bardzo smaczne. Głównie dzięki połączeniu koncentratu pomidorowego i wybranych przypraw. Teraz spróbuję tego zestawu w innych daniach wieprzowych.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 60 % 25 g
węglowodany 7 % 3 g
283 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki. Żeberka opłukać, osuszyć, pokroić na średnie kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żeberka posolić, posypać chmiel-suneli. Dodaj koncentrat pomidorowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj czosnek do żeber.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spód i boki naczynia do pieczenia wyłożyć folią, pozostawiając długą zwisającą krawędź, aby przykryć żeberka. Ułóż żeberka w formie i przykryj folią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz żeberka w piekarniku przez około 55 minut w 180°C.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż folię i piecz przez około 20 minut w temperaturze 200°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żeberka wieprzowe - 321   kcal/100g

Podobne przepisy