skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z nadzieniem drożdżowym? Przygotuj jedzenie. W przypadku ciasta drożdżowego ważne jest, aby wszystkie miały temperaturę pokojową, wtedy będzie rosło szybciej i lepiej. Podgrzejemy mleko, rozpuścimy masło, a jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki. Jeśli nie masz na to czasu, włóż je do ciepłej wody.
Krok 2:
Podgrzej mleko do 40 stopni. To wtedy nie jest gorące, ale przyjemnie ciepłe. Włóż do niego łyżkę cukru i dodaj drożdże. Wymieszać. Pozostaw na 10 minut. W tym czasie drożdże powinny się aktywować. Na wierzchu mleka podniesie się Piankowa Czapka. jeśli tak się nie stanie, wymień drożdże na inne.
Krok 3:
Gdy drożdże się budzą, przesiej mąkę. Pamiętaj, aby zrobić to przy każdym pieczeniu. Przesiewanie wzbogaca mąkę w tlen, dzięki czemu jej produkty są bardziej bujne.
Krok 4:
Dodaj pozostały cukier i sól do mąki. Wymieszać.
Krok 5:
Rozbij jajka na osobne naczynie i lekko ubij trzepaczką. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 6:
Zrób dziurę w środku mąki. Wlej tam jajka, a następnie wstępnie stopione i schłodzone masło. Następnie mleko z drożdżami. Tutaj widać, która czapka powinna się podnieść.
Krok 7:
Delikatnie zacznij mieszać ciasto szpatułką.
Krok 8:
Następnie zagniatałem ciasto mikserem. Ale możesz ugniatać go rękami. To będzie dłuższy proces. Ciasto jest na początku bardzo lepkie, ale nie spiesz się, aby dodać mąkę, jej nadmiar sprawia, że pieczenie jest trudne.
Krok 9:
Ostateczne ugniatanie zrobiłem na stole posypanym mąką. Ciasto powinno stać się jednolite, gładkie i prawie nie lepkie.
Krok 10:
Zbierz ciasto w kulkę i włóż do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Przykryj miskę ręcznikiem lub folią spożywczą. Umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Wkładam do piekarnika z włączoną żarówką. Ciasto powinno pasować, to znaczy rosnąć.
Krok 11:
Połóż ciasto na powierzchni roboczej. Bezpośrednio rękami uformuj z niego prostokąt. Podziel na 15 kawałków.
Krok 12:
Zaokrąglij każdy kawałek — Zbierz krawędzie do środka, Odwróć szew w dół i zwiń piłkę, obracając ją, ale nie obracając ręką na stole.
Krok 13:
Uformuj bułki. Weź puste miejsce. Spłaszcz go palcami w kółko.
Krok 14:
Umieść łyżeczkę dżemu na środku.
Krok 15:
Uszczypnij w kształt pasztecika.
Krok 16:
Ściśnij również krawędzie pasztecika w kierunku środka.
Krok 17:
Odwróć szew w dół i ponownie zaokrąglij bułkę.
Krok 18:
Połóż gotowe bułki na blasze do pieczenia: na pergaminie lub na macie teflonowej lub na natłuszczonej powierzchni. Przykryj blachę do pieczenia ręcznikiem. Pozostaw bułki na pół godziny. Ubij jajko i trochę mleka. Posmaruj wierzch bułek, a następnie bardzo ładnie się zrumienią.
Krok 19:
Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze t 190°C. Pierwsze 20 minut w trybie góra-dół, a następnie kolejne 10 minut w trybie konwekcja. Na konwekcji lepiej uważnie obserwować bułki, w przeciwnym razie mogą się lekko opalić. Wyjmij gotowe bułki z piekarnika, ostudź i podawaj. Smacznego!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g