skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasteczka z dżemem i tartym ciastem na wierzchu? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Jaja kurze również powinny mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Wyślij miękkie masło, cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej), śmietanę, sodę do pojemnika, ubij jajka.
Krok 3:
Dodaj całą mąkę. Ponieważ mąka jest inna, może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, więc skupisz się na konsystencji ciasta.
Krok 4:
Mikserem, używając nasadek do ciasta lub po prostu rękami, zagnieść grube, elastyczne, lekko przylegające do dłoni ciasto. Zbierz go w kulkę.
Krok 5:
Podziel ciasto na dwie nierówne części i przełóż do torebek lub zawiń w folię spożywczą. Jedna czwarta całego ciasta będzie potrzebna do posypania ciasta na wierzchu, reszta na podstawę. Włóż dwie torebki ciasta do zamrażarki na 1 godzinę. Jeśli planujesz upiec ciasto później, włóż ciasto do lodówki.
Krok 6:
Na blasze do pieczenia położyłem silikonową matę do pieczenia. Aby ciasto się nie przypaliło, możesz po prostu posmarować blachę do pieczenia kawałkiem masła. Wyjmij duży kawałek ciasta z zamrażarki. Zetrzyj go na grubej tarce, rozprowadzając na blasze do pieczenia lub rozwałkuj.
Krok 7:
Ułóż dżem na wierzchu. Mam porzeczkę, ale zrobi to każdy słodko-kwaśny dżem, dżem lub dżem, najważniejsze jest to, że jest gęsty.
Krok 8:
Wyjmij mniejszy kawałek ciasta z zamrażarki. Na grubej tarce zetrzyj ją na wierzchu, pokrywając całą powierzchnię ciasta. Wyślij blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz na złoty "tan".
Krok 9:
Wyjmij gotowe wypieki z piekarnika, poczekaj, aż całkowicie ostygną. Teraz pokrój w kwadraty, romby, prostokąty lub trójkąty tak jak moje. Podawaj z herbatą, kawą, kakao lub po prostu ciepłym mlekiem.
do ciasta można dodać cebrę cytrynową lub pomarańczową, cukier waniliowy lub wanilinę (zgodnie z instrukcją).
gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g