ciasteczka z dżemem i tartym ciastem na wierzchu

krucha, pyszna, aromatyczna uczta dla całej rodziny! Ciasteczka z dżemem i tartym ciastem na wierzchu są idealne na rodzinną herbatę w dni powszednie. Ale możesz podać na świąteczny stół na deser. Pieczenie jest niedrogie, z dostępnych produktów, wyróżnia się łatwością przygotowania i apetycznym wyglądem.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 17 % 13 g
węglowodany 75 % 56 g
354 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasteczka z dżemem i tartym ciastem na wierzchu? Przygotuj wszystkie składniki wymienione w przepisie. Wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby miało czas na zmiękczenie. Jaja kurze również powinny mieć temperaturę pokojową. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę pszenną, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyślij miękkie masło, cukier (lub słodzik, który nie boi się obróbki cieplnej), śmietanę, sodę do pojemnika, ubij jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj całą mąkę. Ponieważ mąka jest inna, może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie, więc skupisz się na konsystencji ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mikserem, używając nasadek do ciasta lub po prostu rękami, zagnieść grube, elastyczne, lekko przylegające do dłoni ciasto. Zbierz go w kulkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na dwie nierówne części i przełóż do torebek lub zawiń w folię spożywczą. Jedna czwarta całego ciasta będzie potrzebna do posypania ciasta na wierzchu, reszta na podstawę. Włóż dwie torebki ciasta do zamrażarki na 1 godzinę. Jeśli planujesz upiec ciasto później, włóż ciasto do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na blasze do pieczenia położyłem silikonową matę do pieczenia. Aby ciasto się nie przypaliło, możesz po prostu posmarować blachę do pieczenia kawałkiem masła. Wyjmij duży kawałek ciasta z zamrażarki. Zetrzyj go na grubej tarce, rozprowadzając na blasze do pieczenia lub rozwałkuj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż dżem na wierzchu. Mam porzeczkę, ale zrobi to każdy słodko-kwaśny dżem, dżem lub dżem, najważniejsze jest to, że jest gęsty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij mniejszy kawałek ciasta z zamrażarki. Na grubej tarce zetrzyj ją na wierzchu, pokrywając całą powierzchnię ciasta. Wyślij blachę do pieczenia z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz na złoty "tan".

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe wypieki z piekarnika, poczekaj, aż całkowicie ostygną. Teraz pokrój w kwadraty, romby, prostokąty lub trójkąty tak jak moje. Podawaj z herbatą, kawą, kakao lub po prostu ciepłym mlekiem.

do ciasta można dodać cebrę cytrynową lub pomarańczową, cukier waniliowy lub wanilinę (zgodnie z instrukcją).

gdy górna warstwa ciasta jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy