ciasto chałwa

delikatny, pyszny, rozpływa się w ustach, ze zwykłych potraw! Ciasto chałwa to prosty, ale bardzo efektowny przepis na domowe wypieki. Chałwa, która jest dodawana do kremu, dodaje się do tego ciasta. Ciasto doskonale zachowuje swój kształt, nie kruszy się ani nie pęka podczas krojenia.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 39 % 26 g
węglowodany 49 % 33 g
393 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 13 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto chałwa? Przygotuj jedzenie. Chałwa lepiej jest wziąć tahinę (sezam), ale jeśli nie, słonecznik jest całkiem odpowiedni. Wcześniej wyjmij masło i jajka z lodówki, aby żywność ogrzała się do temperatury pokojowej. W takim przypadku olej stanie się odpowiednią konsystencją do ubijania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Natychmiast włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. W misce rozbij jajka i dodaj cukier. Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Aby biszkopt był bujny, ubij je mikserem na średnich obrotach i dodawaj cukier stopniowo, w małych porcjach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do miski z ubitymi jajkami. Jednocześnie nie tylko usuniesz z niego ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasycisz mąkę tlenem, co sprawi, że biszkopt będzie bardziej przewiewny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj masę, najlepiej silikonową szpatułką, ruchami od dołu do góry. Zrób to, aż będzie gładkie, ale nie na długo, aby ciasto nie spadło, a biszkopt nie okazał się gumowaty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Blachę do pieczenia 22*30 przykryj papierem do pieczenia. Wlej na niego ciasto biszkoptowe i spłaszcz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż do gorącego piekarnika blachę do pieczenia i piecz biszkopt przez 12-15 minut, aż się ugotuje. Podczas pieczenia nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika, aby temperatura w piekarniku nie wahała się, jest to ważne dla równomiernego pieczenia. Wyjmij biszkopt z piekarnika i całkowicie ostudź.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij biszkopt z papieru, odetnij nierówne krawędzie i pokrój na trzy identyczne paski. Odłóż przycinanie, będą potrzebne później.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku kremu ubij miękkie masło na puszystą masę. Wybierz olej wysokiej jakości, naturalny, bez dodatków roślinnych. Smak gotowego dania będzie zależeć od jego smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj chałwę do ubitego masła. Wcześniej dokładnie posiekaj chałwę, aby krem był jednorodny, bez grudek, co może zepsuć wygląd ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jajko dokładnie umyj, wytrzyj i rozbij. Oddziel żółtko od białka i dodaj do miski ze śmietaną. Ponieważ żółtko nie będzie później poddawane obróbce cieplnej, musisz mieć całkowitą pewność co do jakości jajka. Lub możesz zastąpić żółtko kurczaka dwoma jajami przepiórczymi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej skondensowane mleko do miski i dodaj cukier puder. Wybierz wysokiej jakości, sprawdzone mleko skondensowane. Bez tłuszczów roślinnych i dodatków do żywności. Kompozycja powinna zawierać tylko dwa składniki: mleko i cukier. Ostatecznie smak i jakość gotowego dania będzie zależeć od jakości skondensowanego mleka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubij wszystko mikserem, aż będzie puszysty, gładki krem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj śmietaną wszystkie warstwy biszkoptu i złóż ciasto na papierze do pieczenia. Posmaruj boki i górę kremem. Nie jest konieczne dokładne wyrównanie powierzchni, w przyszłości posypamy ją okruchami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posiekaj kawałki na okruchy i posyp nim wszystkie boki i powierzchnię ciasta. Można to zrobić za pomocą szpatułki lub szerokiego noża, podnosząc okruchy od dołu do góry, naciskając krem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przenieś gotowe ciasto na półmisek i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby warstwy nasiąkły i zagęściły. A proszek nasączony kremem i nie kruszy się.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Następnie podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Chałwa - 522   kcal/100g

Podobne przepisy