chleb galaretowaty

niezwykle smaczny i przewiewny chleb w domu. Przez ostatnie dwa lata nie upiekłam chleba. Niektóre widoki bardziej mi się podobały, inne mniej. Ale być może najsmaczniejsza okazała się dynia i galaretka, którą dziś dzielę się przepisem. Okazało się, że jest tak porowaty, tak miękki i pyszny - żaden chleb fabryczny nie może się z nim równać. Gorąco polecam wszystkim chociaż raz upiec taki chlebek. Przygotowuje się go bardzo łatwo-najważniejsze jest to, że drożdże są świeże. Dlatego nawet dziecko sobie z tym poradzi.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 34 g
168 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania galaretowatego chleba w piekarniku potrzebujemy: mąki, ciepłej wody, cukru, soli i suchych szybko działających drożdży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj sól, cukier i drożdże do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. W mieszance mąki zrobić wgłębienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłą wodę do zagłębienia (nie więcej niż 37-40°C, w przeciwnym razie drożdże umrą).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Najpierw wymieszaj wszystko łyżką. Następnie wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładkie lub możesz ugniatać rękami przez co najmniej 6 minut. Jeśli jest mikser planetarny ze specjalną dyszą hakową do ciasta, możesz go użyć. Rezultatem powinno być dość płynne i bardzo lepkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą silikonowej szpatułki uformuj ciasto w okrągły kształt, zbierając je od krawędzi do środka. Przykryj formę folią spożywczą i pozostaw do fermentacji na 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie złóż rozłożyste ciasto na środek miski, uważając, aby uwolnić z niego nagromadzone pęcherzyki powietrza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw do fermentacji pod ręcznikiem na kolejne 50 minut. Gotowe ciasto powinno zawierać dużo bąbelków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę do chleba olejem roślinnym i wlej do niej ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozostaw ciasto do rozłożenia pod ręcznikiem na kolejne 25-30 minut. Nie jest już konieczne, ponieważ ciasto jest półpłynne, a podczas pieczenia ciasto może opadać na środek. Aby temu zapobiec, trzymaj proofing nie powinien trwać dłużej niż 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 240°C przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 20 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij gotowy chleb z formy, poczekaj, aż ostygnie i ciesz się jego eterycznym smakiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy