skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania galaretowatego chleba w piekarniku potrzebujemy: mąki, ciepłej wody, cukru, soli i suchych szybko działających drożdży.
Krok 2:
Przesiej mąkę do głębokiej miski. Dodaj sól, cukier i drożdże do mąki.
Krok 3:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. W mieszance mąki zrobić wgłębienie.
Krok 4:
Wlej ciepłą wodę do zagłębienia (nie więcej niż 37-40°C, w przeciwnym razie drożdże umrą).
Krok 5:
Najpierw wymieszaj wszystko łyżką. Następnie wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładkie lub możesz ugniatać rękami przez co najmniej 6 minut. Jeśli jest mikser planetarny ze specjalną dyszą hakową do ciasta, możesz go użyć. Rezultatem powinno być dość płynne i bardzo lepkie ciasto.
Krok 6:
Za pomocą silikonowej szpatułki uformuj ciasto w okrągły kształt, zbierając je od krawędzi do środka. Przykryj formę folią spożywczą i pozostaw do fermentacji na 1,5-2 godziny w ciepłym miejscu.
Krok 7:
Ponownie złóż rozłożyste ciasto na środek miski, uważając, aby uwolnić z niego nagromadzone pęcherzyki powietrza.
Krok 8:
Pozostaw do fermentacji pod ręcznikiem na kolejne 50 minut. Gotowe ciasto powinno zawierać dużo bąbelków.
Krok 9:
Nasmaruj formę do chleba olejem roślinnym i wlej do niej ciasto.
Krok 10:
Pozostaw ciasto do rozłożenia pod ręcznikiem na kolejne 25-30 minut. Nie jest już konieczne, ponieważ ciasto jest półpłynne, a podczas pieczenia ciasto może opadać na środek. Aby temu zapobiec, trzymaj proofing nie powinien trwać dłużej niż 30 minut.
Krok 11:
Piecz chleb w piekarniku nagrzanym do 240°C przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 20 minut.
Krok 12:
Wyjmij gotowy chleb z formy, poczekaj, aż ostygnie i ciesz się jego eterycznym smakiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g