mannik na kwaśnym mleku

bardzo delikatna, pyszna, krucha i pachnąca manna! Mannik to najprostsze wypieki na herbatę, które są szczególnie smaczne i delikatne dzięki zawartym w kompozycji produktom mlecznym. Manniki piecze się na kefirze, śmietanie, maśle i mleku, nawet kwaśnym. Na produkcie takim jak kwaśne mleko Manny są szczególnie bujne, ale ten produkt nie wpływa na smak wypieków. Gotowanie manny na kwaśnym mleku to świetny sposób na dodanie kwaśnego mleka i powód, aby zadowolić domowników pysznymi wypiekami do herbaty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 41 g
268 kcal
IG: 5 / 49 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do pieczenia Manny. Mannę można upiec tylko za pomocą semoliny, wtedy manna będzie bardziej delikatna i krucha lub weź kaszę mannę i mąkę pszenną w równych częściach, manna okaże się gęstsza w smaku. Możesz użyć dodatków, takich jak kandyzowane owoce, suszone owoce, orzechy, jagody, kawałki owoców i inne do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do miski, rozpuść je w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Niech stopione masło ostygnie do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i szczyptę soli do miski z masłem. Wymieszaj składniki, aby cukier całkowicie ostygł. Możesz dodać cukier i sól do oleju, aż olej będzie ciepły, wtedy pierwszy rozpuści się szybciej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kwaśne mleko do innej miski, powinno mieć temperaturę pokojową. Wlej semolinę, wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na godzinę, aby semolina dobrze spuchła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W trzeciej misce ubij jajko kurze widelcem lub trzepaczką, aby białko jaja kurzego całkowicie się rozdzieliło. Wlej stopione masło, mieszaninę jajek do miski z kaszą manną. Mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj proszek do pieczenia (proszek do pieczenia można zastąpić sodą gaszoną octem), szczyptę waniliny i dodaj przesianą mąkę pszenną, jeśli używasz jej do pieczenia. Dokładnie wymieszaj składniki, aby ciasto było jednorodne pod względem tekstury, bez grudek. Okazuje się bardzo gęste ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia Manny olejem i posyp spód i ściany semoliną. Wlej do niego ciasto, aby wypełniło formę nie wyższą niż połowę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec mannę przez około 30 minut. Gotowość Manny można sprawdzić drewnianym szpikulcem. Na wyjściu powinien być suchy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij mannę z formy, ostudź na talerzu i podawaj z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy