skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczkę na soku pomarańczowym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj mąki najwyższej jakości. Możesz wycisnąć sok pomarańczowy z jednej pomarańczy, a jeśli nie ma wystarczającej ilości, dodaj sok z pudełka do żądanej objętości. Lub użyj innej pomarańczy.
Krok 2:
Umyj pomarańczę dokładnie szczotką, aby usunąć brud ze skórki. Usuń skórkę z jednej pomarańczy i zetrzyj na drobnej tarce. Jednocześnie staraj się nie dotykać białej części skórki, w przeciwnym razie ciasto i gotowa babeczka będą bardzo gorzkie.
Krok 3:
Przesiej mąkę. Do mąki wsyp kaszę mannę, proszek do pieczenia (u mnie część proszku do pieczenia była z mielonym szafranem), cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj łyżką wszystkie suche składniki.
Krok 4:
Osobno w głębokiej misce wymieszaj sok pomarańczowy, olej roślinny i ocet winny. Wymieszać. Możesz użyć oleju zarówno słonecznikowego, jak i oliwkowego. Należy jednak pamiętać, że pieczenie ze skórką pomarańczową samo w sobie ma lekką goryczkę. A oliwa z oliwek może jeszcze bardziej wzmocnić tę gorycz. Dlatego zwykle nie dodaję oliwy z oliwek do wypieków cytrusowych i używam bezzapachowego rafinowanego słonecznika.
Krok 5:
Wlej mieszankę mąki do soku pomarańczowego w częściach. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Powinno być lepkie, pachnące ciasto. Skórka może sprawić, że ciasto będzie lekko gorzkie, ale ta gorycz zniknie podczas pieczenia. ! Jeśli ciasto okaże się tak lepkie i gęste, że trudno jest obrócić łyżkę, należy do niego dodać 1 łyżkę.l olej i sok i ponownie wymieszaj. I tak dodawaj, aż ciasto będzie bardziej giętkie.
Krok 7:
Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem roślinnym Formy do ciasta i spłaszcz. Jeśli forma jest silikonowa, nie musisz jej niczego przykrywać. Ale pozostałe formy lepiej przykryć pergaminem i posmarować olejem roślinnym. Umieść babeczkę w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40-50 minut.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, lekko ostudź i wyjmij z formy. Pokrój na kawałki i podawaj. Następnego dnia babeczka smakuje jeszcze lepiej. Smacznego!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g