skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec okonia w śmietanie? Przygotuj składniki. Ryby, jeśli zostały zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki.
Krok 2:
Wyciśnij sok z połowy cytryny. Staraj się, aby nie dostały się do niego kości, w tym celu umieść sitko pod cytryną.
Krok 3:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz koperku pietruszka, majeranek, estragon i tymianek dobrze nadają się do ryb.
Krok 4:
Umyj rybę, jeśli jest cała, odetnij głowę i wypatrosz brzuch. Pamiętaj, aby usunąć czarny film, może być gorzki. Użyj ostrego noża lub specjalnego środka czyszczącego, aby zeskrobać łuski. Jeszcze raz umyj tuszę i osusz.
Krok 5:
Po bokach ryby wykonaj płytkie nacięcia w kształcie krzyża.
Krok 6:
Sól, pieprz ryby wewnątrz i na zewnątrz. Możesz dodać dowolne przyprawy do ryb według własnych upodobań. Skrop go sokiem z cytryny.
Krok 7:
Posyp posiekanym koperkiem. Pozostaw rybę do marynowania w lodówce na 15 minut.
Krok 8:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej rybę.
Krok 9:
Posmaruj rybę kwaśną śmietaną. Piec naczynie w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C, aż pojawi się złoty kolor. Podawaj gotową rybę do stołu, ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Okoń morski wędzony na gorąco - 175 kcal/100g
- Okoń morski gotowany - 112 kcal/100g
- Okoń morski świeży - 117 kcal/100g
- Okoń morski duszony - 120 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 180 kcal/100g
- Okoń rzeczny pieczony - 103 kcal/100g
- Okoń rzeczny - 109 kcal/100g
- Okoń rzeczny świeży - 82 kcal/100g
- Okoń rzeczny nadziewany - 130 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g