okoń w śmietanie

pyszne, proste, niedrogie, na obiad dla całej rodziny! Okoń w śmietanie to przepis na danie rybne, do którego przygotowania wystarczą tylko przyprawy, śmietana i koperek. Pieczenie w piekarniku znacznie zmniejsza zawartość kalorii. W ten sposób możesz upiec każdą rybę — zarówno rzeczną, jak i morską.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 67 % 14 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 5 % 1 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec okonia w śmietanie? Przygotuj składniki. Ryby, jeśli zostały zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny. Staraj się, aby nie dostały się do niego kości, w tym celu umieść sitko pod cytryną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Oprócz koperku pietruszka, majeranek, estragon i tymianek dobrze nadają się do ryb.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj rybę, jeśli jest cała, odetnij głowę i wypatrosz brzuch. Pamiętaj, aby usunąć czarny film, może być gorzki. Użyj ostrego noża lub specjalnego środka czyszczącego, aby zeskrobać łuski. Jeszcze raz umyj tuszę i osusz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po bokach ryby wykonaj płytkie nacięcia w kształcie krzyża.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól, pieprz ryby wewnątrz i na zewnątrz. Możesz dodać dowolne przyprawy do ryb według własnych upodobań. Skrop go sokiem z cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp posiekanym koperkiem. Pozostaw rybę do marynowania w lodówce na 15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej rybę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj rybę kwaśną śmietaną. Piec naczynie w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C, aż pojawi się złoty kolor. Podawaj gotową rybę do stołu, ozdobioną świeżymi ziołami. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Okoń morski wędzony na gorąco - 175   kcal/100g
  • Okoń morski gotowany - 112   kcal/100g
  • Okoń morski świeży - 117   kcal/100g
  • Okoń morski duszony - 120   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 180   kcal/100g
  • Okoń rzeczny pieczony - 103   kcal/100g
  • Okoń rzeczny - 109   kcal/100g
  • Okoń rzeczny świeży - 82   kcal/100g
  • Okoń rzeczny nadziewany - 130   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy