skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasteczka z siemieniem lnianym? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Weź głęboki pojemnik odpowiedni do wyrabiania ciasta. Przesiej mąkę pszenną przez sito. Dlaczego konieczne jest przesiewanie mąki? Podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a pieczenie jest lżejsze i bardziej przewiewne, a ponadto obce cząstki są oddzielane, jeśli są obecne.
Krok 3:
Dodaj resztę suchych składników. Tym razem użyłam szczypty suchego czosnku, aby nadać subtelny smak. Możesz również dodać trochę suchych włoskich ziół, bazylii itp.
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj suchą, czystą łyżką.
Krok 5:
Dodaj rafinowany olej roślinny. Na tym etapie możesz użyć oliwy, sezamu, rzepaku, kukurydzy i innych olejów według własnego gustu. Wlej mleko. W zależności od jakości mąki ilość mleka może się nieznacznie różnić. Aby nie pomylić się, ile trzeba wlać płynu, radzę dodawać mleko partiami. Zajęło mi to około 150 ml.
Krok 6:
Zagnieść ciasto. Powinien być średniej gęstości, lekko przylegający do dłoni i jednocześnie dość miękki.
Krok 7:
Jeśli ciasto nie przykleja się do rąk, zwiń je w kulkę, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 8:
Jeśli ciasto przykleja się do rąk, posyp stół odrobiną mąki i bez większego wysiłku ugniataj. Nie przesadzaj z mąką, bo ciasto stanie się zbyt ciasne, a ciasteczka sztywne.
Krok 9:
Rozwałkuj ciasto w kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 10:
Posyp powierzchnię roboczą mąką, ułóż na wierzchu ciasta. Rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta tak cienko, jak to możliwe, od 2 do 3 milimetrów.
Krok 11:
Pokrój go na identyczne kształty. W zależności od tego, jak cienko rozwałkowałeś ciasto, skończysz z około 2 blachami do ciastek.
Krok 12:
Ułóż ciasteczka na blasze do pieczenia (papier pergaminowy może nie być używany do woli). Wyślij go do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni. Czas i temperatura mogą różnić się od tych wskazanych w przepisie, skup się na możliwościach swojego piekarnika. Pieczę przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 13:
Ciasteczka powinny stać się rumiane ze złotym odcieniem.
Krok 14:
Możesz zrobić takie ciasteczka w dowolnym kształcie. Mogą to być serca, koła, kwadraty i tak dalej.
Krok 15:
Oferuj różne aromatyczne sosy, keczup itp.
jeśli połączysz kilka rodzajów nasion (na przykład słonecznik, sezam, len, nasiona dyni), ciasteczka będą szczególnie niezwykłe i bardzo smaczne. Możesz użyć różnych orzechów, takich jak orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne lub pistacje. Orzechy należy posiekać blenderem lub pokroić na małe fragmenty ręcznie nożem.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g