krakersy sezamowe

Prosty przepis na chrupiącą przekąskę do piwa! Francuski krakers sezamowy piecze się bardzo szybko. Te ciasteczka nie mają szkodliwych dodatków. Plus: zmieniając proporcje cukru i soli, można uzyskać inne smaki, słodkie lub słone.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 22 % 13 g
węglowodany 65 % 39 g
302 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krakersy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź dowolny rafinowany olej roślinny. Użyj mąki najwyższej lub pierwszej klasy. Wziąłem biały sezam, ale możesz użyć czarnego lub kombinacji obu rodzajów. Zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej większość mąki do głębokiej miski. Dodaj sól i cukier i dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić na mące. Mąkę należy przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia, jeśli są obecne, i nasycić ciasto tlenem, aby uzyskać bardziej przewiewne ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny. Zmiel mieszankę mąki z masłem rękami, aż uzyskasz gładkie, drobne okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małych porcjach wlej wodę i zagniataj ciasto, zbierając w grudkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę mąki i zagniataj ciasto do pożądanej konsystencji. Powinien być trochę elastyczny i nie przyklejać się do rąk.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto na 2 części. Jedną połowę rozwałkuj na nieprzywierającym pergaminie w prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 4 mm. Jeśli nie masz pewności co do nieprzywierających właściwości pergaminu, posmaruj go olejem roślinnym. Przytnij nierówne krawędzie i dodaj je do drugiej części ciasta. Rozłóż połowę sezamu równomiernie na rozwałkowanym cieście. Wciśnij go do ciasta, zwijając wałkiem do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój kręconym lub zwykłym nożem na kwadraty. Zrób rozmiar według własnego uznania. Nakłuj każdego krakersa widelcem w kilku miejscach, aby równomiernie się upiekły i były chrupiące. Do pieczenia wystarczy standardowa duża blacha do pieczenia z piekarnika. Przenieś na niego pergamin z ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do lekkiego rumienia, około 15 minut. Określ dokładny czas w piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia pierwszej części krakersów przygotuj drugą do pieczenia.

takie krakersy są zwykle kwadratowe lub okrągłe. Ale możliwe jest wykonanie dowolnego innego kształtu według własnych upodobań.

krakers ten przepis ma neutralny, przyjemny smak. Krakersy można podawać nie tylko jako przekąski, ale także jako dodatek do zup, a także zamiast chleba z różnymi pasztetami lub pastami.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy