ciasto w 30 minut

nie masz czasu na majstrowanie przy pieczeniu? Przygotuj super szybkie ciasto! Pyszne ciasto można przygotować w zaledwie 30 minut! Jeśli brakuje czasu, a goście są już w drodze, ten przepis będzie ratunkiem! Składniki są bardzo proste i niedrogie, a proces gotowania wcale nie jest skomplikowany. Mikser elektryczny bardzo ułatwia pracę, za jego pomocą ciasto można przygotować w zaledwie 5-7 minut. Do kremu potrzebna jest tylko śmietana, zawartość tłuszczu nie ma znaczenia, ale należy pamiętać, że im bardziej będą tłuste, tym bardziej kaloryczne będzie ciasto.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 60 % 34 g
328 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ten przepis doceni każda gospodyni domowa! Przygotowanie takiego ciasta nie jest trudne, okazuje się smaczne, wygląda bardzo apetycznie. Istnieje wiele przepisów bez pieczenia,ale gotują się znacznie dłużej, ponieważ suflet często wymaga długiego czasu na schłodzenie lub zestalenie.

1. Przede wszystkim przygotuj ciasto, w tym celu rozbij jajka do miski miksera, dodaj szczyptę soli, ubij na bujną pianę.

2. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i wlej cukier, ubij przez kilka minut, w tym czasie masa wyraźnie się zagęści.

3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną do powstałej masy, a następnie proszek kakaowy.

4. Po suchych składnikach wprowadzamy do ciasta zmiękczone masło. Ubij ciasto, aż będzie gładkie, okazuje się gładkie i dość gęste.

5. Ciasto układamy w dzielonej formie, spód wstępnie wyłożamy pergaminem. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 25 minut.

6. Podczas pieczenia ciasta przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij schłodzoną śmietanę na stabilne, mocne szczyty. Krem powinien dobrze zachować swój kształt.

7. Gotowe ciasto kroimy na dwie części długim nożem do chleba, można również użyć nici.

8. Przenieś śmietanę do torby cukierniczej, umieść śmietanę na jednym cieście za pomocą dyszy gwiazdkowej lub innej.

9. Przykryj posmarowane ciasto innym ciastem, udekoruj wierzch pozostałą śmietaną i malinami.

ciasto można natychmiast podać.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy