ciasto owsiane bez mąki z bananami

umiarkowanie słodkie, niskokaloryczne i zdrowe ciasto na herbatę! Na herbatę zawsze chcesz czegoś smacznego i słodkiego, ale niestety wypieki i słodycze nie wpływają zbyt dobrze na figurę. Jest jednak wyjątek-jest to ciasto owsiane, jest nie tylko słodkie, pachnące i smaczne, ale także zdrowe i prawie wcale nie kaloryczne. Ponadto kawałek takiego ciasta na śniadanie wzbogaci organizm w błonnik i energię na cały dzień. Przygotowanie wcale nie jest trudne, składniki są proste i dostępne, a proces gotowania jest bardzo szybki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 73 % 29 g
163 kcal
IG: 3 / 76 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników. W razie potrzeby możesz dodać imbir, posiekane orzechy włoskie i wanilinę, nadadzą ciastu przyjemny smak i aromat, ale nie możesz ich dodać, wtedy ciasto będzie miało wyjątkowo bananowy smak, który docenią miłośnicy bananów.*-

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz banany i zmiel widelcem na puree. Dodaj cukier do miski z bananami i dobrze wymieszaj, aby cukier się rozpuścił.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy jajka do miski, ubijamy widelcem i mieszamy z mieszanką bananową.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę i posiekany orzech do miski z mieszanką. Orzechy można drobno zmielić w młynku do kawy, smak i aromat orzecha włoskiego pozostanie, ale w cieście nie pojawią się twarde kawałki orzecha. Jeśli ktoś lubi chrupać orzechy w wypiekach, możesz je po prostu posiekać nożem. Wymieszaj przedmiot ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej płatki owsiane do miski. Lepiej jest wziąć dodatkowy rodzaj z pudełka, takich płatków owsianych nie można myć, płatki zbożowe nie zawierają kurzu i różnego rodzaju zanieczyszczeń. Zwykłe płatki owsiane Hercules lepiej spłukać i wysuszyć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij mieszaninę mlekiem o temperaturze pokojowej. Bierzemy grubsze mleko, jeśli używasz mleka o niskiej zawartości tłuszczu, możesz dodać kawałek zmiękczonego masła do ciasta, ciasto będzie delikatniejsze i smaczniejsze, z przyjemnym kremowym posmakiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto mieszamy i odstawiamy na chwilę podczas podgrzewania piekarnika. W tym czasie płatki owsiane trochę puchną. Piekarnik rozgrzewa się do 180 stopni. Formę smarujemy masłem i posypujemy semoliną. Ciasto rozprowadzamy łyżką stołową do formy, powinno być gęste jak śmietana. Przykryj formę folią i wyślij do piekarnika. Piec ciasto przez około 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinien się dobrze zrumienić i nabrać czekoladowego odcienia. Schłodzić ciasto i podawać z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy