ciasto z bananem i gotowanym skondensowanym mlekiem

eleganckie ciasto o smaku banana, orzechów i skondensowanego mleka. Do dekoracji tego ciasta możesz użyć nie tylko orzechów, ale także czegoś innego według własnego uznania. Okazuje się, że jest bardzo delikatny, zwłaszcza jeśli pozwolisz mu dobrze namoczyć. Najlepiej komponuje się z gorącą herbatą, do której nie trzeba dodawać cukru, ponieważ ciasto jest już słodkie.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 24 % 14 g
węglowodany 63 % 37 g
306 kcal
IG: 3 / 8 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wbij jajka w głęboki talerz i dodaj cukier, ubij mikserem z dużą prędkością, aż będą puszyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i kakao do miski z mieszanką jajeczną, dodaj szczyptę soli i sody oczyszczonej octem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj ciasto mikserem z małą prędkością, aby usunąć wszystkie grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj naczynie do pieczenia: wyłóż je pergaminem i posmaruj olejem roślinnym lub masłem. Wyciąłem kółko na spód i pasek na boki. Mam dzielony kształt, bardzo wygodny. Wlać ciasto, które powinno być równomiernie rozłożone w formie. Im mniejsza średnica kształtu, tym wyższe będzie ciasto biszkoptowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Położyłem blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika. Nie można otworzyć drzwi piekarnika przez pierwsze 20 minut, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi. Gotowość sprawdzamy wykałaczką. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z formy, pozostawiamy do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij gotowane mleko skondensowane i naturalnie stopione (w temperaturze pokojowej) masło mikserem. Krem powinien być dość bujny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na dwie części za pomocą noża lub nici, posmaruj dolną część kremem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Banan przygotujemy tuż przed użyciem, aby nie ciemniał z wyprzedzeniem. Wystarczy go wyczyścić i pokroić na podłużne lub okrągłe kawałki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż kawałki banana na śmietanie, nałóż kolejną warstwę kremu na wierzch, aby uzyskać lepszą przyczepność między ciastami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj dolne ciasto górną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj ciasto pozostałą śmietaną ze wszystkich stron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj orzechy w wygodny sposób. Położyłem je na dostochce, przykryłem torebką i posiekałem młotkiem kuchennym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp ciasto orzechami i pozostaw na chwilę do namoczenia.

pyszna i obfita uczta na herbatę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy