skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wbij jajka w głęboki talerz i dodaj cukier, ubij mikserem z dużą prędkością, aż będą puszyste.
Krok 2:
Przesiej mąkę i kakao do miski z mieszanką jajeczną, dodaj szczyptę soli i sody oczyszczonej octem.
Krok 3:
Wymieszaj ciasto mikserem z małą prędkością, aby usunąć wszystkie grudki.
Krok 4:
Przygotuj naczynie do pieczenia: wyłóż je pergaminem i posmaruj olejem roślinnym lub masłem. Wyciąłem kółko na spód i pasek na boki. Mam dzielony kształt, bardzo wygodny. Wlać ciasto, które powinno być równomiernie rozłożone w formie. Im mniejsza średnica kształtu, tym wyższe będzie ciasto biszkoptowe.
Krok 5:
Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Położyłem blachę do pieczenia z wodą na dnie piekarnika. Nie można otworzyć drzwi piekarnika przez pierwsze 20 minut, w przeciwnym razie biszkopt się uspokoi. Gotowość sprawdzamy wykałaczką. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i wyjmujemy z formy, pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 6:
Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij gotowane mleko skondensowane i naturalnie stopione (w temperaturze pokojowej) masło mikserem. Krem powinien być dość bujny.
Krok 7:
Podziel ciasto na dwie części za pomocą noża lub nici, posmaruj dolną część kremem.
Krok 8:
Banan przygotujemy tuż przed użyciem, aby nie ciemniał z wyprzedzeniem. Wystarczy go wyczyścić i pokroić na podłużne lub okrągłe kawałki.
Krok 9:
Rozłóż kawałki banana na śmietanie, nałóż kolejną warstwę kremu na wierzch, aby uzyskać lepszą przyczepność między ciastami.
Krok 10:
Przykryj dolne ciasto górną.
Krok 11:
Posmaruj ciasto pozostałą śmietaną ze wszystkich stron.
Krok 12:
Posiekaj orzechy w wygodny sposób. Położyłem je na dostochce, przykryłem torebką i posiekałem młotkiem kuchennym.
Krok 13:
Posyp ciasto orzechami i pozostaw na chwilę do namoczenia.
pyszna i obfita uczta na herbatę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g