kruche kosze z owocami ciasta

wspaniałe kosze z pomarańczowym kremem i owocami. Kosze są moimi ulubionymi ciastami od dzieciństwa, więc robię je okresowo i za każdym razem z różnymi nadzieniami. Tym razem zamiast dżemu lub dżemu użyłam pomarańczowego kremu i wzięłam ciasto na kosze, które nie wymaga pieczenia. W tym przepisie stworzyliśmy bazę do mini Tartek karmelowych w culinarion Cooking Studio-bardzo podobało mi się wtedy połączenie ciasteczek z pokruszoną gorzką czekoladą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 41 % 30 g
węglowodany 52 % 38 g
504 kcal
IG: 5 / 34 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Koszyczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj czekoladę i ciasteczka w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj miękkie masło i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Powinno być jednorodne, wilgotne okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż okruchy na dnie i bokach kokilek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż Kosze do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni wymieszaj żółtka, cukier, skórkę pomarańczową i sok.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do zgęstnienia i zdjąć z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pozwól kremowi nieco ostygnąć i dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszaj, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj krem folią spożywczą "w kontakcie" i całkowicie ostudź.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Farsz.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umyj owoce i pokrój na małe kawałki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Schłodzone kosze ostrożnie wyjmij z foremek i napełnij schłodzoną śmietaną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż kawałki owoców na wierzchu, lekko wciskając z ten krem.

jeśli chcesz, aby smak czekolady był bardziej wyrazisty, posiekaj go nożem na większe okruchy.

postanowiłem przeprowadzić eksperyment i upiekłem kilka koszy w piekarniku(najdalsze i najciemniejsze na zdjęciu). Kruszą się bardzo mocno i prawie niemożliwe jest wyjęcie ich z foremek w całości. Najpierw musiałem je mocno schłodzić, a następnie wyjąć. Jeśli dodasz 1 jajko do kruchego okruchu, stanie się to spoiwem, które sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne i mniej kruche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy