skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Koszyczki.
Krok 2:
Posiekaj czekoladę i ciasteczka w blenderze.
Krok 3:
Dodaj miękkie masło i wymieszaj.
Krok 4:
Powinno być jednorodne, wilgotne okruchy.
Krok 5:
Rozłóż okruchy na dnie i bokach kokilek.
Krok 6:
Włóż Kosze do lodówki.
Krok 7:
Krem.
Krok 8:
Na patelni wymieszaj żółtka, cukier, skórkę pomarańczową i sok.
Krok 9:
Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić mieszaninę do zgęstnienia i zdjąć z ognia.
Krok 10:
Pozwól kremowi nieco ostygnąć i dodaj pokrojone w kostkę masło. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:
Przykryj krem folią spożywczą "w kontakcie" i całkowicie ostudź.
Krok 12:
Farsz.
Krok 13:
Umyj owoce i pokrój na małe kawałki.
Krok 14:
Schłodzone kosze ostrożnie wyjmij z foremek i napełnij schłodzoną śmietaną.
Krok 15:
Ułóż kawałki owoców na wierzchu, lekko wciskając z ten krem.
jeśli chcesz, aby smak czekolady był bardziej wyrazisty, posiekaj go nożem na większe okruchy.
postanowiłem przeprowadzić eksperyment i upiekłem kilka koszy w piekarniku(najdalsze i najciemniejsze na zdjęciu). Kruszą się bardzo mocno i prawie niemożliwe jest wyjęcie ich z foremek w całości. Najpierw musiałem je mocno schłodzić, a następnie wyjąć. Jeśli dodasz 1 jajko do kruchego okruchu, stanie się to spoiwem, które sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne i mniej kruche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g