Francuski Bochenek

Zaskocz rodzinę domowym bochenkiem po francusku! Francuski bochenek jest doskonałą alternatywą dla zakupionego chleba, ponieważ domowe wypieki przygotowane z miłością są znacznie smaczniejsze niż kupione w sklepie. Ciasto do gotowania jest bardzo giętkie, elastyczne i przyjemne w pracy. Przygotowanie ciasta zajmuje przyzwoitą ilość czasu, ale gotowy wynik jest tego wart!
GildaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 63 % 34 g
271 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 20 min

1. Przesiej mąkę do miski, wlej sól i cukier, dodaj drożdże, wszystko wymieszaj.

2. Do suchych składników wlewamy ciepłe mleko i wodę, a także olej słonecznikowy, rozbijamy jajko. Zagnieść miękkie ciasto i ciasto elastyczne, pozostawić w cieple na godzinę, koniecznie przykryć folią spożywczą.

3. Po upływie określonego czasu ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy na cienką warstwę prostokątnego kształtu i za pomocą silikonowej szczotki smarujemy roztopionym masłem.

4. Zawijamy ciasto rolką, a następnie podnosząc jeden koniec rolki, przekręcamy ją wałkiem. Obie rolki układamy na naczyniu, wysyłamy do lodówki na pół godziny.

5. Ponownie rozwałkuj każdy wałek, posmaruj stopionym masłem, zwiń w rolkę. Na powierzchni nie wykonujemy głębokich cięć .

6. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej bochenki, posmaruj je mlekiem i posyp sezamem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut, po czym wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 20-30 minut.

czekamy, aż bochenki ostygną, kroimy w plastry i podajemy.

pyszne z mlekiem lub jogurtem na śniadanie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy