mannik z dynią
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Napełnij semolinę kefirem i pozostaw w temperaturze pokojowej na około godzinę, aby semolina pęczniała.
Krok 2:
Dodaj miękkie masło, trochę soli, wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj cukier. Wymieszać. Dodaj mąkę. Wymieszać.
Krok 4:
Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Dodaj proszek do pieczenia. Wymieszać.
Krok 5:
Włóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 6:
Piec przez 45-55 minut. Gotową mannę należy wyjąć i ostudzić.
Delikatna wilgotna manna z dyni ma przyjemny kremowy smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g