mannik z dynią

mannik jest nieskomplikowany, smak dyni nie jest w nim tak wyraźny. Mannik z dynią ma gęstą strukturę, ciasto jest dość ciężkie, dlatego konieczne jest użycie proszku do pieczenia. Dynię można dodać więcej, można też włożyć trochę rodzynek, świeżych lub mrożonych jagód. Zawartość tłuszczu w kefirze nie ma większego znaczenia.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 stycznia-5 lutego

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 77 % 41 g
243 kcal
IG: 2 / 29 / 68

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Napełnij semolinę kefirem i pozostaw w temperaturze pokojowej na około godzinę, aby semolina pęczniała.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj miękkie masło, trochę soli, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier. Wymieszać. Dodaj mąkę. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój miąższ dyni w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Dodaj proszek do pieczenia. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec przez 45-55 minut. Gotową mannę należy wyjąć i ostudzić.

Delikatna wilgotna manna z dyni ma przyjemny kremowy smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy