skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta zacznijmy od upieczenia biszkoptu. Aby to zrobić, połącz jajka z cukrem w misce do ubijania. Ubij je z największą mocą miksera w puszystą pianę. Ubite jajka z cukrem powinny być bardzo puszyste, przewiewne i gęste.
Krok 2:
Podczas ubijania jajek osobno zagotuj mleko z masłem. Zagotuj trochę, aby masło miało czas na stopienie.
Krok 3:
Do ubitych białek na przemian dodawaj gorące mleko z masłem i mąkę z sodą i wanilią. Delikatnie mieszaj wszystko ręcznie trzepaczką, aby masa pozostała bujna i przewiewna. Wstrzyknij wszystko w 3-4 dawkach. Ciasto powinno pozostać dobrze natlenione.
Krok 4:
Gotowe ciasto wlać do naczynia do pieczenia (18 cm). Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 40-50 minut. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Przed złożeniem ciasta pokrój biszkopt na 3 ciasta.
Krok 5:
W przypadku kremu połącz ciężką śmietanę z cukrem pudrem. Ubij je mikserem elektrycznym na puszystą, stabilną masę. Prawidłowo bita śmietana powinna dobrze zachować swój kształt.
Krok 6:
Z brzoskwiń w puszkach spuść płyn do kubka. Pokrój brzoskwinie na kawałki. Namoczyć ciasta sokiem z brzoskwiń. Posmaruj namoczone ciasta kremem i ułóż kawałki brzoskwiń.
Krok 7:
Złóż ciasto. Przykryj górę i boki kremem. Wyjmij ciasto na kilka godzin w lodówce, aby ciasto było namoczone i dobrze zamrożone.
Krok 8:
Udekoruj zamrożone ciasto według własnych upodobań lub zbliżającej się uroczystości. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce, najlepiej przykryte, aby się nie zwietrzyło. Miłego picia herbaty!
to ciasto jest dość łatwe do zrobienia. Jeśli masz choć trochę umiejętności gotowania, przygotowanie go dla ciebie nie będzie trudne. Obecność świeżych owoców lub jagód nadaje każdemu ciastu lekkość i soczystość. A to ciasto nie jest wyjątkiem. W połączeniu z przewiewnym biszkoptem i delikatnym kremem, smak tego ciasta nie pozostawi nikogo obojętnym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g