skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania bazy. Możesz użyć ciastek cukrowych lub biszkoptowych, z dodatkami w postaci mielonych orzechów, kawałków czekolady lub zwykłych.
Krok 2:
Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej i schłodź do temperatury pokojowej.
Krok 3:
Zmiel ciasteczka na drobne okruchy w blenderze. Zamiast blendera możesz zmielić ciasteczka rękami lub wałkiem do ciasta.
Krok 4:
Wlej masło do Ciasteczek i ponownie ubij wszystko w blenderze.
Krok 5:
Powinien być wilgotnym, jednorodnym miękiszem.
Krok 6:
Wyłóż naczynie do pieczenia natłuszczonym pergaminem do pieczenia. Dzięki temu sernik będzie wygodny do wyjęcia i nie będzie się kleił. Użyłam pierścienia do gotowania bez dna o średnicy 20 cm, sprawdzi się również forma dzielona o średnicy od 20 do 24 cm. Włóż ciasteczka do formy i dobrze ubij, uważając, aby ciasteczka przylegały ciasno do boków, a półpłynne nadzienie nie wyciekło. W razie potrzeby możesz utworzyć boki*. Umieść formę z ciasteczkami w lodówce.
Krok 7:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Aby sernik miał miękkie kremowe nadzienie, lepiej użyć miękkiego twarogu o zawartości tłuszczu 5-9%. Śmietana musi być gęsta, aby stała w niej łyżka. Przed użyciem twarogu i śmietany spuść z nich serwatkę, jeśli jest dostępna.
Krok 8:
W misce włóż miękki twaróg, dodaj cukier i ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Krok 9:
Dodaj śmietanę i mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.
Krok 10:
Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości. Jajka mogą znacznie upłynnić masę, zwłaszcza jeśli masa wcześniej nie była zbyt gęsta. Dlatego lepiej jest używać małych jaj. Jeśli masa jest nadal bardzo płynna, przesiej bezpośrednio do niej 1-2 łyżki. l mąka i wymieszaj masę. Pozostaw na 5-8 minut, aby mąka pęczniała i zagęszczała masę. Mąkę można również zastąpić skrobią kukurydzianą.
Krok 11:
Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką lub szpatułką. Lepiej nie używać miksera, ponieważ cała skórka zbierze się na koronach.
Krok 12:
Końcowa masa powinna być płynna, ale nie jak woda, ale lekko lepka.
Krok 13:
Umieść formę z podstawą na blasze wyłożonej pergaminem. Wlać nadzienie na podstawę ciastek. Ona sama rozproszy się w równej warstwie. W takim przypadku wskazane jest, aby nie wylewać całego nadzienia od razu. Najpierw wlej trochę łyżki wzdłuż boków formy, aby sprawdzić, czy nadzienie przepłynie między ciastem a formą. Jeśli wszystko jest w porządku, możesz wylać całą pozostałą masę.
Krok 14:
Piecz sernik przez około 1 godzinę w temperaturze 170°C, a następnie odstaw do schłodzonego piekarnika z otwartymi drzwiami na kolejne 10-15 minut. Na początku sernik bardzo się podniesie. Ale gdy ostygnie, odpadnie i przybierze równomierny kształt. W gorącym serniku środek drży.
Krok 15:
Całkowicie schłodź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin, aby całkowicie ostygł. Gdy nadzienie ostygnie, nabierze gęstości klasycznego sernika.
Krok 16:
Pokrój sernik na porcje i podawaj. Smacznego!
* jeśli chcesz zrobić boki z okruchów, Potrzebujesz więcej ciastek - 300-320 G. zwiększ ilość oleju o 10-15 g.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g