sernik twarogowy z kwaśną śmietaną i twarogiem

od razu nie powiesz, że w nadzieniu jest zwykły twarożek. Aby przygotować pyszny sernik, nie musisz kupować drogiego mascarpone. Charakterystyczną delikatną kremową konsystencję można uzyskać za pomocą zwykłego miękkiego twarogu i kwaśnej śmietany. Taki sernik może być świetną rozgrzewką dla początkujących kucharzy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 33 % 16 g
węglowodany 49 % 24 g
286 kcal
IG: 4 / 52 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania bazy. Możesz użyć ciastek cukrowych lub biszkoptowych, z dodatkami w postaci mielonych orzechów, kawałków czekolady lub zwykłych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło na małym ogniu lub w kuchence mikrofalowej i schłodź do temperatury pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel ciasteczka na drobne okruchy w blenderze. Zamiast blendera możesz zmielić ciasteczka rękami lub wałkiem do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masło do Ciasteczek i ponownie ubij wszystko w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powinien być wilgotnym, jednorodnym miękiszem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłóż naczynie do pieczenia natłuszczonym pergaminem do pieczenia. Dzięki temu sernik będzie wygodny do wyjęcia i nie będzie się kleił. Użyłam pierścienia do gotowania bez dna o średnicy 20 cm, sprawdzi się również forma dzielona o średnicy od 20 do 24 cm. Włóż ciasteczka do formy i dobrze ubij, uważając, aby ciasteczka przylegały ciasno do boków, a półpłynne nadzienie nie wyciekło. W razie potrzeby możesz utworzyć boki*. Umieść formę z ciasteczkami w lodówce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do nadzienia. Aby sernik miał miękkie kremowe nadzienie, lepiej użyć miękkiego twarogu o zawartości tłuszczu 5-9%. Śmietana musi być gęsta, aby stała w niej łyżka. Przed użyciem twarogu i śmietany spuść z nich serwatkę, jeśli jest dostępna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce włóż miękki twaróg, dodaj cukier i ubij mikserem, aż będzie puszysty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj śmietanę i mieszaj mikserem na niskich obrotach, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodawaj jajka pojedynczo, za każdym razem ubijając masę do uzyskania gładkości. Jajka mogą znacznie upłynnić masę, zwłaszcza jeśli masa wcześniej nie była zbyt gęsta. Dlatego lepiej jest używać małych jaj. Jeśli masa jest nadal bardzo płynna, przesiej bezpośrednio do niej 1-2 łyżki. l mąka i wymieszaj masę. Pozostaw na 5-8 minut, aby mąka pęczniała i zagęszczała masę. Mąkę można również zastąpić skrobią kukurydzianą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na koniec dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj łyżką lub szpatułką. Lepiej nie używać miksera, ponieważ cała skórka zbierze się na koronach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Końcowa masa powinna być płynna, ale nie jak woda, ale lekko lepka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść formę z podstawą na blasze wyłożonej pergaminem. Wlać nadzienie na podstawę ciastek. Ona sama rozproszy się w równej warstwie. W takim przypadku wskazane jest, aby nie wylewać całego nadzienia od razu. Najpierw wlej trochę łyżki wzdłuż boków formy, aby sprawdzić, czy nadzienie przepłynie między ciastem a formą. Jeśli wszystko jest w porządku, możesz wylać całą pozostałą masę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz sernik przez około 1 godzinę w temperaturze 170°C, a następnie odstaw do schłodzonego piekarnika z otwartymi drzwiami na kolejne 10-15 minut. Na początku sernik bardzo się podniesie. Ale gdy ostygnie, odpadnie i przybierze równomierny kształt. W gorącym serniku środek drży.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Całkowicie schłodź sernik w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na 6-8 godzin, aby całkowicie ostygł. Gdy nadzienie ostygnie, nabierze gęstości klasycznego sernika.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój sernik na porcje i podawaj. Smacznego!

* jeśli chcesz zrobić boki z okruchów, Potrzebujesz więcej ciastek - 300-320 G. zwiększ ilość oleju o 10-15 g.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy