ciasto z dżemem

pyszne ciasto kruche z dżemem na herbatę-bułka z masłem! Świetną opcją na słodkie wypieki na herbatę jest ciasto z dżemem. Po pierwsze, jest to proste i szybkie ciasto, składniki są dostępne i zawsze pod ręką, a nawet najmłodszy kucharz poradzi sobie z tym ciastem. Po drugie, pomimo łatwości przygotowania, to ciasto okazuje się bardzo smaczne, słodkie i świąteczne, nadaje się nie tylko do picia herbaty w kręgu rodzinnym, ale także do przyjmowania gości i świątecznego stołu. Po trzecie, możesz wybrać dowolny dżem do tego ciasta i zmienić go według smaku i dostępności, za każdym razem otrzymując nowy deser.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-13 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 73 % 55 g
373 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Mąkę należy przesiać, jest to pierwszy sekret udanego pieczenia, ciasto okaże się bardziej miękkie i delikatne. Margarynę i jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby margaryna zmiękła, a jajka były ciepłe. W przeciwieństwie do przygotowania zwykłego ciasta zaczynamy pracę od mąki. Przesiać do miski, dodać wanilinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbijamy dwa jajka, jeśli jajka są duże, wystarczy jedno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Jeśli nie ma czasu czekać, aż margaryna zmięknie w temperaturze pokojowej, możesz zetrzeć ją na zimno. Gorzej z tym ciasto nie będzie. Dodaj pół łyżeczki sody gaszonej octem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto. Drugi sekret udanego ciasta kruchego, nie można go ugniatać przez długi czas, w przeciwnym razie będzie ciasny i nie będzie smaczny. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotuj ulubiony dżem, taki jak śliwka. Lepiej jest wziąć jednorodną konsystencję i grubszą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel gotowe ciasto na cztery części. Każdy z nich zwija się w warstwę o grubości około 0,5 cm, nie jest potrzebny grubszy, podczas pieczenia ciasto dobrze się podnosi. Kształt ciasta może być dowolny, okrągły lub kwadratowy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec każde ciasto przez około 10 minut, aż się zarumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasta, pozwól im trochę ostygnąć, odetnij nierówne krawędzie ciasta, resztki przydadzą się nam na okruchy do posypania. Resztki ciasta mielimy na okruchy, można to zrobić po prostu rękami, ciasto jest bardzo miękkie lub wałkiem do ciasta lub blenderem. W młynku do kawy nie powinieneś tego robić, w przeciwnym razie okruchy będą małe jak mąka, ale smaczniejsze, gdy są duże.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formujemy ciasto. Smarujemy każde ciasto dżemem z jednej strony, przykrywając je następnym ciastem. Smarujemy również górne ciasto i boki dżemem. Jeśli dżem jest gęsty, lepiej uformować ciasto, gdy ciasta są ciepłe, wtedy dżem trochę się rozpuści i dobrze nasyci ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp ciasto okruchami i włóż do lodówki. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce. Wtedy będzie o wiele smaczniejszy i bardziej soczysty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj ciasto z herbatą, kakao lub kawą. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal / 100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy