skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Mąkę należy przesiać, jest to pierwszy sekret udanego pieczenia, ciasto okaże się bardziej miękkie i delikatne. Margarynę i jajka wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby margaryna zmiękła, a jajka były ciepłe. W przeciwieństwie do przygotowania zwykłego ciasta zaczynamy pracę od mąki. Przesiać do miski, dodać wanilinę.
Krok 2:
Następnie dodaj cukier.
Krok 3:
Wbijamy dwa jajka, jeśli jajka są duże, wystarczy jedno.
Krok 4:
Połóż miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Jeśli nie ma czasu czekać, aż margaryna zmięknie w temperaturze pokojowej, możesz zetrzeć ją na zimno. Gorzej z tym ciasto nie będzie. Dodaj pół łyżeczki sody gaszonej octem.
Krok 5:
Zagnieść ciasto. Drugi sekret udanego ciasta kruchego, nie można go ugniatać przez długi czas, w przeciwnym razie będzie ciasny i nie będzie smaczny. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie przygotuj ulubiony dżem, taki jak śliwka. Lepiej jest wziąć jednorodną konsystencję i grubszą.
Krok 6:
Podziel gotowe ciasto na cztery części. Każdy z nich zwija się w warstwę o grubości około 0,5 cm, nie jest potrzebny grubszy, podczas pieczenia ciasto dobrze się podnosi. Kształt ciasta może być dowolny, okrągły lub kwadratowy.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec każde ciasto przez około 10 minut, aż się zarumieni.
Krok 8:
Wyjmij ciasta, pozwól im trochę ostygnąć, odetnij nierówne krawędzie ciasta, resztki przydadzą się nam na okruchy do posypania. Resztki ciasta mielimy na okruchy, można to zrobić po prostu rękami, ciasto jest bardzo miękkie lub wałkiem do ciasta lub blenderem. W młynku do kawy nie powinieneś tego robić, w przeciwnym razie okruchy będą małe jak mąka, ale smaczniejsze, gdy są duże.
Krok 9:
Formujemy ciasto. Smarujemy każde ciasto dżemem z jednej strony, przykrywając je następnym ciastem. Smarujemy również górne ciasto i boki dżemem. Jeśli dżem jest gęsty, lepiej uformować ciasto, gdy ciasta są ciepłe, wtedy dżem trochę się rozpuści i dobrze nasyci ciasto.
Krok 10:
Posyp ciasto okruchami i włóż do lodówki. Najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce. Wtedy będzie o wiele smaczniejszy i bardziej soczysty.
Krok 11:
Podawaj ciasto z herbatą, kakao lub kawą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal / 100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g