Norweskie ciasto

najlepsze ciasto na świecie - mówią Norwegowie i mają rację. Ciasto przygotowywane jest z bardzo prostych produktów, ale smak fascynuje. Łączy w sobie delikatny krem z prawdziwej bitej śmietany, lekką bezę i zwiewny biszkopt. Poza tym wierzch ciasta z brązowej bezy i migdałów nadaje mu szykowny wygląd.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 35 % 22 g
węglowodany 56 % 35 g
358 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz, aby zrobić norweskie ciasto. Weź mąkę najwyższej jakości, mleko o zawartości tłuszczu nie niższej niż 2%, jajka C1. Śmietana powinna być odpowiednia do ubijania, zawartość tłuszczu nie niższa niż 33%. Należy je najpierw schłodzić, wstawić do lodówki co najmniej 1 godzinę przed ubijaniem. Wyjmij olej z lodówki na 1-1,5 godziny. Lepiej jest wziąć najświeższe jajka, lepiej biją. Migdały dowolnie posiekaj nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka mydłem. Oddziel żółtka od białek. Nad talerzem za pomocą noża wbij skorupkę w środek jajka i podziel ją na 2 połówki. Przenieś jajko z jednej połówki skorupy do drugiej, aż całe białko się do niej wlewa. Żółtko pozostanie w skorupce. Włóż białka do lodówki, dopóki ich nie potrzebujesz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj ciasto. Na początek ubij masło i cukier, aż będą puszyste. Aby masło się ubijało, musi być miękkie, ale nie może się rozprzestrzeniać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wprowadzaj żółtka do ciasta pojedynczo i kontynuuj ubijanie. Wlej mleko i mieszaj, aż będzie gładkie. Następnie nie będziesz potrzebować miksera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, aby proszek do pieczenia równomiernie rozprowadził się na cieście, a biszkopt równomiernie wyrósł. Aby nasycić ciasto tlenem, a biszkopt był delikatny i przewiewny, przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być wystarczająco grube, a nie płynne. Mąka tego samego gatunku, ale różnych producentów, może różnić się właściwościami, więc mieszaj mąkę w cieście małymi porcjami, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do pieczenia potrzebujesz prostokątnej formy o wymiarach około 20 x 30 cm z wysokimi bokami. Ciasto wyłożyć na formę wyłożoną pergaminem lub posmarowaną masłem i równomiernie rozprowadzić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj teraz bezę. Ubij białka z cukrem i kwasem cytrynowym na stabilne szczyty. Oznacza to, że pianka białkowa nie powinna płynąć, jeśli przechylisz lub odwrócisz Pojemnik. Kwas cytrynowy zmniejszy słodki smak cukru i poprawi smak bezy. Pamiętaj, że schłodzone białka lepiej się ubijają. W tym celu włożyliśmy je do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ubite białka równomiernie na surowym cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj białka posiekanymi migdałami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni w trybie od dołu do góry na środkowej półce przez 35 do 40 minut. Czas zależy od piekarnika. Gotowość ciasta można sprawdzić, naciskając go lekko ręką. Ciasto nie powinno & quot; chodzić & quot;. Gotowe ciasto lekko się zrumieni na wierzchu. Pokrój gotowe ciasto na 2 identyczne części i pozostaw do ostygnięcia na co najmniej godzinę w chłodnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas gdy ciasta biszkoptowe stygną, przygotuj krem. Do tego potrzebujesz dobrze schłodzonej śmietany. Wskazane jest, aby wraz ze śmietaną schłodzić zarówno Pojemnik, jak i trzepaczkę, których będziesz używać. Jeśli weźmiesz krem o temperaturze pokojowej, zamiast kremu możesz uzyskać masło. Uważaj - to ważne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ubijaj najpierw na niskich obrotach, a następnie na wysokich obrotach. Czas ubijania zależy od tego, jak to robisz. Dlatego skup się na wyglądzie kremu, aby ich nie przebić. Nie powinny przeciekać, jeśli przechylisz lub odwrócisz Pojemnik.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gdy ciasta ostygną i krem będzie gotowy, przejdź do formowania ciasta. Posmaruj jedno z ciast kremem szpatułką lub torbą do ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj drugim ciastem i lekko dociśnij. Posmaruj boki ciasta kremem. Na tym możesz się zatrzymać i pozostawić ciasto do namoczenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmarowałem również wierzch ciasta kremem i posypałem okruchami, które pozostały na papierze do pieczenia.

Norweskie ciasto jest gotowe. Zaparz herbatę i ciesz się. To ciasto nie jest zbyt słodkie, niezbyt lekkie ani bardzo ciężkie. Jest w nim tylko z umiarem. Jednak dla tych, którzy lubią wilgotne ciasta, może wydawać się suche.
posmarowałam bitą śmietaną całe ciasto: boki i górę. Jednak wierzch można pozostawić niesmarowany, jak w klasycznej formie norweskiego ciasta, ponieważ brązowa beza z migdałami wygląda tak bardzo pięknie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Krem 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy