skład / składniki
metoda gotowania
zmiękczoną margarynę mielimy z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać przesianą i zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Wystarczy zmielić go rękami na okruchy i ciasto jest gotowe.
wlej 2/3 części ciasta do natłuszczonej formy. Na wierzch kładziemy dżem łyżeczką (lepiej wziąć go niezbyt płynnego, ale też niezbyt gęstego, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt suche, konieczne jest, aby ciasto było lekko nasycone płynem z dżemu). Resztę ciasta zasypiamy dżemem. I pieczemy takie ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
wyjmujemy, schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy do herbaty lub kawy.
miłej herbaty!
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka, proporcje sody i octu będą również mniejsze niż wskazane, bądź ostrożny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g