Szybkie ciasto bez jajek z dżemem do herbaty

Słodkie ciasto na herbatę w kilka minut - nigdy nie jest łatwiej! Każda gospodyni domowa powinna mieć proste i" szybkie "przepisy" na wszelki wypadek". Na przykład bardzo szybkie ciasto na herbatę można łatwo przygotować bez jajek w kompozycji z dowolnym dostępnym dżemem. Ze względu na fakt, że ciasto bez jajek jest jeszcze łatwiejsze do przygotowania, nie trzeba wyrabiać ciasta. Wystarczy zmielić margarynę z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, a ciasto jest gotowe. To najprostszy Analog przepisu na starte ciasto.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 22 % 17 g
węglowodany 71 % 55 g
388 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zmiękczoną margarynę mielimy z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wlać przesianą i zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Wystarczy zmielić go rękami na okruchy i ciasto jest gotowe.
wlej 2/3 części ciasta do natłuszczonej formy. Na wierzch kładziemy dżem łyżeczką (lepiej wziąć go niezbyt płynnego, ale też niezbyt gęstego, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt suche, konieczne jest, aby ciasto było lekko nasycone płynem z dżemu). Resztę ciasta zasypiamy dżemem. I pieczemy takie ciasto przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
wyjmujemy, schładzamy, kroimy na kawałki i podajemy do herbaty lub kawy.
miłej herbaty!

jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka, proporcje sody i octu będą również mniejsze niż wskazane, bądź ostrożny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy