ciasto marchewkowe z kwaśną śmietaną

pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto! Spróbuj! Ciasto nadaje się zarówno na wakacje, jak i jako deser w dzień powszedni. Szczególnie ratuje, jeśli niespodziewanie Goście zostaną narysowani na wieczór. Nawiasem mówiąc, możesz dodać cynamon do przepisu - smak stanie się jeszcze bardziej interesujący, po prostu nie dodaję, ponieważ mój mąż tak naprawdę go nie lubi. A to ciasto po prostu uwielbia! :)
swetulekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 56 % 31 g
318 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

na początek zamień marchewkę w puree. Możesz to zrobić za pomocą blendera lub po prostu pocierać. Odłóż powstałe puree na bok.

rozbij jajka do miski. Wlej do nich cukier i ubij. Następnie wlej olej roślinny do ubitej masy, wymieszaj.

weź posiekane orzechy - wlej je do miski na przygotowywane ciasto. Tam kładziemy marchewki i dobrze wszystko mieszamy.

dodaj proszek do pieczenia i sodę, wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, którą najpierw musisz przesiać. Zagniatamy ciasto (konsystencja powinna wyglądać jak bardzo gęsta śmietana, lepka).

przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, wlej ciasto i wyślij do piekarnika do pieczenia w 180 stopniach, aż będzie gotowe (40-45 minut).

pod koniec gotowania musisz zrobić krem. Przygotowanie jest bardzo proste: śmietanę i cukier należy ubić. Dostosuj ilość cukru do swojego gustu, na przykład uwielbiam, aby krem był wystarczająco słodki. Możesz włożyć mniej cukru.

wyjmij gotowy biszkopt z piekarnika, pozwól mu trochę ostygnąć. Następnie odcinamy od niego górę i kroimy sam biszkopt na dwa ciasta. Posmaruj ciasta kremem ze wszystkich stron, połóż je jeden na drugim.

pokruszamy pokrojony biszkopt i posypujemy nasze ciasto tym słodkim okruchem. Teraz wysyłamy ciasto do lodówki na kilka godzin.

słodkiej i przyjemnej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy