skład / składniki
metoda gotowania
1. Posyp stół mąką i rozwałkuj warstwę ciasta, a następnie równomiernie Przytnij krawędzie, nadając rozwałkowanemu ciastu wygląd prostokąta.
2. Pokrój warstwę ciasta na cztery części (na krzyż).
3. Na każdej części rozprowadzamy dżem, równomiernie rozprowadzamy go na połówkach prostokątów.
4. Drugie połówki (które nie zostały nasmarowane dżemem) są cięte specjalnym narzędziem. Ma to na celu uzyskanie siatek. Składamy półfabrykaty na pół, ściskamy krawędzie. Jeśli nie masz specjalnego narzędzia, po prostu złóż półfabrykaty na pół, ściśnij krawędzie i wykonaj nacięcia na górze. Zasadniczo kształt ptysiów może być dowolny dla Twojego gustu. Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Smarujemy ptysie jajkiem, posypujemy cukrem.
6. Ptysie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25 minut (do zrumienienia).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Ciasto francuskie drożdżowe - 362 kcal/100g