francuskie bułeczki z dżemem

coś pysznego do herbaty? Prostsze i szybsze szybkie! Francuskie bułeczki z dżemem to wspaniała uczta na śniadanie lub na wieczorną herbatę. A jeśli goście nagle przyszli, po prostu nie można znaleźć lepszego przepisu. Najważniejsze jest, aby zawsze mieć ciasto francuskie w zamrażarce, a prawie każda gospodyni ma zwykle trochę dżemu.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 69 % 46 g
343 kcal
IG: 48 / 0 / 52

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Posyp stół mąką i rozwałkuj warstwę ciasta, a następnie równomiernie Przytnij krawędzie, nadając rozwałkowanemu ciastu wygląd prostokąta.

2. Pokrój warstwę ciasta na cztery części (na krzyż).

3. Na każdej części rozprowadzamy dżem, równomiernie rozprowadzamy go na połówkach prostokątów.

4. Drugie połówki (które nie zostały nasmarowane dżemem) są cięte specjalnym narzędziem. Ma to na celu uzyskanie siatek. Składamy półfabrykaty na pół, ściskamy krawędzie. Jeśli nie masz specjalnego narzędzia, po prostu złóż półfabrykaty na pół, ściśnij krawędzie i wykonaj nacięcia na górze. Zasadniczo kształt ptysiów może być dowolny dla Twojego gustu. Rozłóż półfabrykaty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Smarujemy ptysie jajkiem, posypujemy cukrem.

6. Ptysie wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni przez 25 minut (do zrumienienia).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Ciasto francuskie drożdżowe - 362   kcal/100g

Podobne przepisy