skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozpuść masło, poczekaj, aż ostygnie (aż będzie ciepłe).
2. Wlej cukier do schłodzonego masła, dobrze wymieszaj.
3. W misce rozbij jajka (2 szt.), włóż do nich drożdże, wlej sól. Zetrzyj wszystko dobrze, aby nie było grudek.
4. W misce do mieszanki drożdżowej wlej ciepłe masło z cukrem, wymieszaj.
5. Teraz wlej ciepłe mleko do powstałej masy.
6. Przesiej mąkę, dodaj ją do pozostałych składników w małych porcjach. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż przestanie przylegać do rąk.
7. Uformuj ciasto w kulkę, połóż na dnie miski, przykryj ręcznikiem. Pozwól mu leżeć w ten sposób przez 1 godzinę.
8. Czas minął-podziel ciasto na 6 części, zwijając z każdej bułki. Pozwól kolobokom "odpocząć" przez 10 minut.
9. Rozwałkuj każdą kulkę w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm, pokrój ją na 6-8 trójkątów(musisz wyciąć ciasto jak zwykle).
10. Połóż dżem na szerokiej krawędzi trójkąta, zawiń trójkąt w kierunku ostrego końca. Okazuje się bajgiel. Powtórz to samo z pozostałymi trójkątami.
11. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej przyszłe bajgle. Pozostaw je w ten sposób na pół godziny.
12. Ubij pozostałe jajko widelcem, posmaruj nim bajgle na wierzchu.
13. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza na 25 minut (do zrumienienia).
niech bułeczki trochę ostygną i podawaj z herbatą. Są również bardzo smaczne z mlekiem! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g