bajgle maślane z powidłami

upiecz miękkie i słodkie bajgle na wieczorną herbatę lub przyjdź gości! Podobał mi się przepis-prosty, a ciasto okazało się posłuszne i przyjemne, aw gotowej formie bardzo smaczne, przewiewne, powiedziałbym nawet - puszyste. A w duecie z nadzieniem z dżemu wyszedł po prostu idealny poczęstunek na herbatę według mojego gustu. Zwierzęta docenione! I bardzo mi się podobało. Zamierzam piec jeszcze raz!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 17 % 10 g
węglowodany 71 % 42 g
282 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

1. Rozpuść masło, poczekaj, aż ostygnie (aż będzie ciepłe).
2. Wlej cukier do schłodzonego masła, dobrze wymieszaj.
3. W misce rozbij jajka (2 szt.), włóż do nich drożdże, wlej sól. Zetrzyj wszystko dobrze, aby nie było grudek.
4. W misce do mieszanki drożdżowej wlej ciepłe masło z cukrem, wymieszaj.
5. Teraz wlej ciepłe mleko do powstałej masy.
6. Przesiej mąkę, dodaj ją do pozostałych składników w małych porcjach. Zagnieść ciasto. Ugniataj, aż przestanie przylegać do rąk.
7. Uformuj ciasto w kulkę, połóż na dnie miski, przykryj ręcznikiem. Pozwól mu leżeć w ten sposób przez 1 godzinę.
8. Czas minął-podziel ciasto na 6 części, zwijając z każdej bułki. Pozwól kolobokom "odpocząć" przez 10 minut.
9. Rozwałkuj każdą kulkę w okrągłą warstwę o grubości około 0,5 cm, pokrój ją na 6-8 trójkątów(musisz wyciąć ciasto jak zwykle).
10. Połóż dżem na szerokiej krawędzi trójkąta, zawiń trójkąt w kierunku ostrego końca. Okazuje się bajgiel. Powtórz to samo z pozostałymi trójkątami.
11. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym, połóż na niej przyszłe bajgle. Pozostaw je w ten sposób na pół godziny.
12. Ubij pozostałe jajko widelcem, posmaruj nim bajgle na wierzchu.
13. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza na 25 minut (do zrumienienia).

niech bułeczki trochę ostygną i podawaj z herbatą. Są również bardzo smaczne z mlekiem! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy