Urbech w domu

pyszny makaron orzechowy! Satysfakcjonujące, praktyczne, przydatne! Urbech nie jest trudny do przygotowania w domu. Urbech to gęsta, płynna pasta. Wykonany jest z tłuczonych prażonych lub po prostu suszonych nasion, a także z orzechów. Do tej pasty odpowiednie są nasiona lnu, konopi, słonecznika, dyni, a nawet pestek moreli. W tradycyjnej kuchni dagestańskiej jest to pełne słodkie danie z dodatkiem miodu i oleju roślinnego. Urbech jest bardzo pożywny i kaloryczny.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 24 g
tłuszcze 55 % 45 g
węglowodany 16 % 13 g
569 kcal
IG: 77 / 0 / 23

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

Urbech to nie tylko danie kulinarne. Jest aktywnie stosowany w celach profilaktycznych i leczniczych. W szczególności jest stosowany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, chorób układu krążenia, chorób układu mięśniowo-szkieletowego, a nawet zaburzeń układu nerwowego. Oprócz powyższych właściwości urbech pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawić wzrok, obniżyć poziom cholesterolu w organizmie.

bogaty koncentrat orzechów i nasion jest bardzo pożywny. Mały słoik wystarczy na kilka dni w terenie. Jest wygodny do zabrania ze sobą podczas długich podróży.

aby zmielić nasiona na pastę, należy je dokładnie wysuszyć. Nasiona można również prażyć. Ostatnio dla urbech surowce są suszone w bardzo ostrożnych temperaturach, a dopiero potem są mielone. Pozwala to zachować wszystkie korzystne składniki składnika.

1. Obrane orzeszki ziemne układamy na blasze do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika. Suszyć w 180 stopniach przez około 7-10 minut. Ilość czasu można wydłużyć, aby uzyskać bogatszy i bardziej intensywny kolor. Orzeszki ziemne można również opiekać na patelni, ale tylko bez oleju. W każdym razie w tym procesie orzechy należy mieszać, aby były równomiernie opiekane i nie paliły się.

2. Następnie zmiel orzeszki ziemne blenderem. W razie potrzeby możesz dodać wodę, aby pasta nie była zbyt gęsta. Na tym etapie możesz umieścić swoje ulubione przyprawy. Orzeszki ziemne dobrze komponują się z gałką muszkatołową, cynamonem, kakao. Dodaj również płynny miód i oliwę z oliwek. Płynny miód z powstałą pastą jest łatwiejszy do zmieszania. Dlatego zaleca się używanie go.

to wszystko. Makaron jest gotowy! Przenosimy go do szklanego słoika. Gotowy urbech można podawać z herbatą, rozprowadzając makaron na chlebie.

ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy