ciasto Esterhazy Classic

orzechowe szaleństwo! Stary Węgierski przepis. Klasyczne ciasto Esterhazy to przepis, którego przygotowanie zajmie dużo czasu i wysiłku, ale wynik z nawiązką zwróci wszystkie koszty. Spektakularny wygląd, chrupiące ciasta, delikatny krem z lekkim orzechowym posmakiem, świadomość, że dotykasz haute cuisine - to wynik pracochłonnego procesu. Według legendy ciasto zostało stworzone do przyjmowania najwyższych gości w domu węgierskiego dyplomaty Pala Antala Esterhazy ' ego, który żył pod koniec XVIII i na początku XIX wieku, za co otrzymał swoją nazwę.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 43 % 30 g
węglowodany 46 % 32 g
417 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do ciast. Białka powinny być ciepłe, więc lepiej się wspinają.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usmaż orzechy na patelni, jeśli to możliwe, usuń skórkę, zmiel w kombajnie na drobne okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Białka ubić szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, aż osiągną sztywne szczyty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj białka z kruszonką orzechową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Narysuj koła na papierze, posadź je torbą ciasta. Możesz użyć szpatułki, wtedy musisz spróbować ułożyć ciasto tak równomiernie, jak to możliwe. Średnica ciast powinna wynosić 21-22 cm

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będzie złoty. Lepiej jest natychmiast ostrożnie usunąć gotowe ciasta z papieru, po ostygnięciu mogą się złamać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj produkty na praliny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podsmaż orzechy na suchej patelni, obierz skórę. Wlej cukier do rondla, poczekaj, aż zamieni się w karmel, wlej tam orzechy, wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż orzechy na natłuszczonej folii. Ostudzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozbij karmelizowane orzechy, włóż do kombajnu i zmiel je przez długi czas na pastę. To są praliny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj produkty do kremu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj żółtka, cukier, skrobię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W cienkim strumieniu wprowadź podgrzane mleko, intensywnie mieszając.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij masło, stopniowo wprowadzając do niego krem i praliny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj ciasta kremem, posmaruj górne ciasto dżemem morelowym.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do dekoracji rozpuść białą i ciemną czekoladę, wlej ciasto na biało, spłaszcz. Narysuj spiralę ciemną i narysuj pajęczynę wykałaczką. Posmaruj boki kremem i udekoruj płatkami migdałów.

aby przygotować ciasta, możesz wziąć dowolne orzechy: orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne. Orzechy laskowe są używane w klasycznej recepturze. Nie możesz też samodzielnie zmielić orzechów, ale wziąć gotową mąkę orzechową. Ciasta z mielonymi orzechami są bardziej chrupiące. Krem jest łatwy do uproszczenia, zamiast pracochłonnej praliny weź gotowane mleko skondensowane. Do praliny potrzebny jest dość mocny Kombajn. Rysunek "pajęczyna" jest wykonany w następujący sposób: narysuj spiralę i wykałaczką narysuj linie najpierw od środka do krawędzi, dzieląc ciasto na osiem segmentów, a następnie od krawędzi do środka, dzieląc gotowe segmenty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy