skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty do ciast. Białka powinny być ciepłe, więc lepiej się wspinają.
Krok 2:
Usmaż orzechy na patelni, jeśli to możliwe, usuń skórkę, zmiel w kombajnie na drobne okruchy.
Krok 3:
Białka ubić szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, aż osiągną sztywne szczyty.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj białka z kruszonką orzechową.
Krok 5:
Narysuj koła na papierze, posadź je torbą ciasta. Możesz użyć szpatułki, wtedy musisz spróbować ułożyć ciasto tak równomiernie, jak to możliwe. Średnica ciast powinna wynosić 21-22 cm
Krok 6:
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut, aż będzie złoty. Lepiej jest natychmiast ostrożnie usunąć gotowe ciasta z papieru, po ostygnięciu mogą się złamać.
Krok 7:
Przygotuj produkty na praliny.
Krok 8:
Podsmaż orzechy na suchej patelni, obierz skórę. Wlej cukier do rondla, poczekaj, aż zamieni się w karmel, wlej tam orzechy, wymieszaj.
Krok 9:
Rozłóż orzechy na natłuszczonej folii. Ostudzić.
Krok 10:
Rozbij karmelizowane orzechy, włóż do kombajnu i zmiel je przez długi czas na pastę. To są praliny.
Krok 11:
Przygotuj produkty do kremu.
Krok 12:
Wymieszaj żółtka, cukier, skrobię.
Krok 13:
W cienkim strumieniu wprowadź podgrzane mleko, intensywnie mieszając.
Krok 14:
Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić.
Krok 15:
Ubij masło, stopniowo wprowadzając do niego krem i praliny.
Krok 16:
Posmaruj ciasta kremem, posmaruj górne ciasto dżemem morelowym.
Krok 17:
Do dekoracji rozpuść białą i ciemną czekoladę, wlej ciasto na biało, spłaszcz. Narysuj spiralę ciemną i narysuj pajęczynę wykałaczką. Posmaruj boki kremem i udekoruj płatkami migdałów.
aby przygotować ciasta, możesz wziąć dowolne orzechy: orzechy włoskie, migdały, orzeszki ziemne. Orzechy laskowe są używane w klasycznej recepturze. Nie możesz też samodzielnie zmielić orzechów, ale wziąć gotową mąkę orzechową. Ciasta z mielonymi orzechami są bardziej chrupiące. Krem jest łatwy do uproszczenia, zamiast pracochłonnej praliny weź gotowane mleko skondensowane. Do praliny potrzebny jest dość mocny Kombajn. Rysunek "pajęczyna" jest wykonany w następujący sposób: narysuj spiralę i wykałaczką narysuj linie najpierw od środka do krawędzi, dzieląc ciasto na osiem segmentów, a następnie od krawędzi do środka, dzieląc gotowe segmenty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g