skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozmrozić warstwy ciasta francuskiego i rozwałkować wałkiem do grubości około trzech milimetrów. Pokrój każdą warstwę na sześć identycznych kwadratów. W sumie z pół kilograma ciasta wyszło dwanaście małych ptysiów.
Krok 2:
Na każdym obrabianym przedmiocie za pomocą małego ostrego noża z jednej strony wykonaj trzy do czterech równoległych cięć, jak na zdjęciu.
Krok 3:
I połóż łyżeczkę dżemu na drugiej połowie półfabrykatów. Uwielbiam wiśnię, więc wybrałem ją. Ale oczywiście dżemem może być absolutnie wszystko: na przykład jabłko, truskawka i morela.
Krok 4:
Lekko zwilż krawędzie każdego przedmiotu obrabianego (wewnątrz, z boku, w którym znajduje się dżem) zwykłą wodą. Woda będzie odgrywać rolę swoistego & quot; kleju & quot; dla mocniejszego połączenia krawędzi w późniejszym czasie. Zwiń ptysie na pół na powierzchni roboczej.
Krok 5:
Użyj widelca, aby docisnąć krawędzie puff z trzech stron. Musisz pracować płaską stroną zębów, dość mocno dociskając krawędzie puff do siebie. Uważaj jednak, aby nie przepchnąć obu warstw. W przeciwnym razie otrzymasz ptysie z uroczą grzywką.
Krok 6:
Wymieszaj żółtko z mlekiem.
Krok 7:
Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ptysie mieszanką jajeczną. Rozgrzej piekarnik do temperatury dwustu stopni. Gdy piekarnik się nagrzewa, ptysie będą miały czas na odległość. Piec ptysie przez pół godziny na złoty kolor.
mała wskazówka dotycząca rozmrażania ciasta francuskiego. Zawsze robię to: wyjmuję opakowanie ciasta z zamrażarki i zostawiam je w temperaturze pokojowej na piętnaście minut.
po tym czasie konieczne jest otwarcie opakowania i oddzielenie od siebie lekko rozmrożonych warstw. Oznacza to, że muszą być ostatecznie rozmrożone osobno, na różnych powierzchniach. Wydaje się, że to drobiazg, ale jeśli go nie zastosujesz, warstwy ciasta skleją się ze sobą, a praca z nimi nie będzie już tak wygodna, jak w przypadku płaskich warstw.
zawsze uszczelniam brzegi ciasta francuskiego za pomocą opisanej tutaj metody. I do tej pory nigdy mnie nie zawiódł. A w przypadku wypieków z niestabilnymi nadzieniami (na przykład dżemem) jest to szczególnie prawdziwe.
jeśli nie kłamiesz, przygotowanie tych ptysiów Zajęło mi, z siły, dziesięć minut aktywnego czasu. A przyjemność z ich jedzenia okazała się po prostu niesamowitą ilością.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g