ptysie z dżemem z ciasta francuskiego

Słodkie zwiewne ciasta francuskie z dżemem. Upiecz i ciesz się! Jeśli masz ciasto francuskie, proponuję upiec bardzo proste i szybkie ptysie z dżemem. Nawiasem mówiąc, dżem jest odpowiedni dla każdego. Zwykle pieczę ze śliwką lub morelą.
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 28 % 18 g
węglowodany 66 % 43 g
349 kcal
IG: 2 / 52 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Ciasto rozwałkować i podzielić na małe prostokąty.

2. Dodaj skrobię do dżemu, wymieszaj.

3. Połóż dżem na każdym prostokącie, Złóż ciasto na pół, wykonaj nacięcia na górze. Zasadniczo możesz nadać mu dowolny kształt-według własnego gustu.

4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej ptysie.

5. Ubij żółtko z mlekiem, posmaruj ptysie mieszanką.

6. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15-20 minut. Ptysie powinny ładnie się zrumienić.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy