ptysie z dżemem z ciasta francuskiego
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Ciasto rozwałkować i podzielić na małe prostokąty.
2. Dodaj skrobię do dżemu, wymieszaj.
3. Połóż dżem na każdym prostokącie, Złóż ciasto na pół, wykonaj nacięcia na górze. Zasadniczo możesz nadać mu dowolny kształt-według własnego gustu.
4. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej ptysie.
5. Ubij żółtko z mlekiem, posmaruj ptysie mieszanką.
6. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15-20 minut. Ptysie powinny ładnie się zrumienić.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g