Cacciatore kurczak pieczony z pomidorami po włosku

charakterystyczne włoskie danie z piersi kurczaka-dla prawdziwych smakoszy. Cacciatore to włoski kurczak z ziołami, bardzo smaczny.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 12 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 35 % 7 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż na formie oliwą z oliwek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 30min. pieczenia dodaj cebulę i czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 15min. - pomidory,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oregano, bazylia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Koncentrat pomidorowy.W piekarniku przez kolejne 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

1. Piersi pokroić w kostkę i ułożyć na blasze do pieczenia skropionej odrobiną oliwy z oliwek. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku.
2. Piersi będą gotować przez około pół godziny, a następnie musisz dodać cebulę i czosnek. Niech piecze się przez kolejne 15 minut. Po włożeniu plasterków pomidorów, oregano i bazylii. 
3. Dodaj koncentrat pomidorowy do naczynia i ponownie do piekarnika. 
4. Piecz piersi przez kolejne 30 minut. 
5. Możesz podawać Cacciatore z dodatkiem warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy