skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie składników. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Masło pocieramy cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wbij jajko, wymieszaj. Wlej przesianą i połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto. Zwijamy go w kulkę, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
następnie wyjmujemy ciasto z zamrażarki, dzielimy na dwie części, jedną dwa razy większą niż drugą. Który jest bardziej rozwałkowany na grubą warstwę, będzie to spód ciasta. Rozłóż ciasto w natłuszczonej formie. Nasmaruj dżemem na wierzchu. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na cienką warstwę i ostrożnie przykrywamy dżemem, tworząc małe boki, aby dżem nie wyciekł. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wyjmij, ostudź, pokrój na porcje.
podawaj z herbatą, kakao lub kawą.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g