Maszyna do ciasta dla chłopca z kremem

taka maszyna przypadnie do gustu każdemu chłopcu. Prawdopodobnie nikogo teraz nie zaskoczysz prostym okrągłym ciastem. A Dla Dzieci chcesz ugotować coś wyjątkowego, aby zrobić niespodziankę. Taką niespodzianką może być ciasto w postaci Maszyny do pisania.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 31 % 17 g
węglowodany 60 % 33 g
310 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać przez sito, aby nasycić tlenem i połączyć z sodą i wanilią. Przesiewanie doda blasku gotowemu biszkoptowi. Jajka użyj kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko (o dowolnej zawartości tłuszczu) do osobnej kadzi i dodaj masło. Podpal i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aby masło całkowicie się stopiło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce do ubijania połącz jajka z cukrem. Ubij wszystko razem na maksymalnych obrotach miksera 5-7 minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Ubite jajka będą nieco grubsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do ubitych jajek na przemian, w kilku krokach, dodaj mieszankę mąki i dodaj gorące mleko. Delikatnie wymieszaj wszystko ze sobą trzepaczką, ręcznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe ciasto powinno pozostać puszyste i przewiewne dzięki dobrze ubitym jajkom. Otrzymasz dużo ciasta, więc początkowo miska powinna mieć dużą objętość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gotowe ciasto na 3 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Piec każdy biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 do 25 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowe herbatniki będą miały przyjemny złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić herbatniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Półtora biszkoptu trafi na dolną, główną część maszyny. I pokrój resztę biszkoptu na kawałki pasujące do pozostałych części. Powinno to wyglądać mniej więcej tak, jak na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby przygotować krem, potrzebujesz ciężkiej śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukru pudru. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą, stabilną śmietanę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Biszkopty maszynki nasączyć dowolnym syropem lub po prostu wodą i posmarować kremem. W ten sposób zmontuj maszynę do pisania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podgrzej czekoladę ze śmietaną, aby całkowicie się stopiła. Następnie ostudź i, jeśli to konieczne, trzymaj w lodówce, aby można było malować czekoladą. Na maszynie do pisania narysuj oczy, okna i uśmiech.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wypełnij oczy, uśmiech i okna białym kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie za pomocą barwnika spożywczego zrób kolorowy krem. Na przykład żółty. I udekoruj maszynę ze wszystkich stron.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Trochę czarnego kremu na kółkach i niebieskiego do dekoracji. Włóż gotową maszynę do lodówki na kilka godzin, aby była dobrze nasycona, a krem zestalił się.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Podobnie możesz zrobić różową maszynę do pisania. Gotuj z przyjemnością!

w razie potrzeby do nadzienia można dodać jagody lub owoce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy