skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać przez sito, aby nasycić tlenem i połączyć z sodą i wanilią. Przesiewanie doda blasku gotowemu biszkoptowi. Jajka użyj kategorii C1.
Krok 2:
Wlej mleko (o dowolnej zawartości tłuszczu) do osobnej kadzi i dodaj masło. Podpal i zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aby masło całkowicie się stopiło.
Krok 3:
W misce do ubijania połącz jajka z cukrem. Ubij wszystko razem na maksymalnych obrotach miksera 5-7 minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Ubite jajka będą nieco grubsze.
Krok 4:
Do ubitych jajek na przemian, w kilku krokach, dodaj mieszankę mąki i dodaj gorące mleko. Delikatnie wymieszaj wszystko ze sobą trzepaczką, ręcznie.
Krok 5:
Gotowe ciasto powinno pozostać puszyste i przewiewne dzięki dobrze ubitym jajkom. Otrzymasz dużo ciasta, więc początkowo miska powinna mieć dużą objętość.
Krok 6:
Wlej gotowe ciasto na 3 blachy do pieczenia wyłożone papierem do pieczenia. Piec każdy biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 do 25 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Gotowe herbatniki będą miały przyjemny złoty kolor.
Krok 7:
Schłodzić herbatniki.
Krok 8:
Półtora biszkoptu trafi na dolną, główną część maszyny. I pokrój resztę biszkoptu na kawałki pasujące do pozostałych części. Powinno to wyglądać mniej więcej tak, jak na zdjęciu.
Krok 9:
Aby przygotować krem, potrzebujesz ciężkiej śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukru pudru. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą, stabilną śmietanę.
Krok 10:
Biszkopty maszynki nasączyć dowolnym syropem lub po prostu wodą i posmarować kremem. W ten sposób zmontuj maszynę do pisania.
Krok 11:
Podgrzej czekoladę ze śmietaną, aby całkowicie się stopiła. Następnie ostudź i, jeśli to konieczne, trzymaj w lodówce, aby można było malować czekoladą. Na maszynie do pisania narysuj oczy, okna i uśmiech.
Krok 12:
Wypełnij oczy, uśmiech i okna białym kremem.
Krok 13:
Następnie za pomocą barwnika spożywczego zrób kolorowy krem. Na przykład żółty. I udekoruj maszynę ze wszystkich stron.
Krok 14:
Trochę czarnego kremu na kółkach i niebieskiego do dekoracji. Włóż gotową maszynę do lodówki na kilka godzin, aby była dobrze nasycona, a krem zestalił się.
Krok 15:
Podobnie możesz zrobić różową maszynę do pisania. Gotuj z przyjemnością!
w razie potrzeby do nadzienia można dodać jagody lub owoce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g