dietetyczna Charlotte PP z jabłkami i twarogiem bez cukru

Lekki, zdrowy, niskokaloryczny, pyszny! Charlotte z jabłkami przynajmniej raz w życiu piekła każdą gospodynię domową, to ciasto jest bardzo proste i popularne. Proponuję upiec PP, dietetyczny, z płatkami owsianymi, twarogiem, bez cukru i mąki, gdy nie zaszkodzi sylwetce. Pieczenie może być nie tylko smaczne, ale także zdrowe!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 8 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 42 % 10 g
120 kcal
IG: 44 / 56 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec dietetyczną Charlotte? Przygotuj dla niej jedzenie. Weź płatki, które muszą gotować przez długi czas. Lub możesz natychmiast wziąć mąkę owsianą w tych samych ilościach. Twaróg dla dietetycznej Charlotte nadaje się z niskim procentem tłuszczu. Jabłka są słodkie, ponieważ w Charlotte nie będzie cukru. Jeśli lubisz, włóż wanilię i cynamon do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim zmiel płatki na mąkę, wygodniej jest to zrobić w młynku do kawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dużą miskę, rozbij do niej jajka. Ubij je mikserem, aż będą puszyste, lekkie. Ubijaj przez długi czas, około 5 minut. Im bardziej przewiewna masa, tym bardziej miękka i bujna będzie Charlotte.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj proszek do pieczenia, wanilinę i cynamon do mąki owsianej. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj twaróg i mąkę do masy jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj potrawy, aż będą gładkie. Lepiej przebić je blenderem zanurzeniowym, aby pozbyć się grudek. Jeśli nie masz blendera, przetrzyj twaróg przez sito. Możesz go zostawić i nie puree, nadal będzie pyszne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka dobrze spłucz, zwłaszcza jeśli są kupione w sklepie, ponieważ są woskowane. Możesz wyciąć z nich skórkę. Mam jabłka z sadu, zostawiłam je ze skórą. Pokrój jabłka na pół, usuń rdzenie. Pokrój jabłka w dużą kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jabłka do ciasta. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem roślinnym. Wlać ciasto do formy. Moja forma ma średnicę 18 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu rozłożyłem jabłka pokrojone w plasterki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz Charlotte w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 50 minut, aż się zarumieni. Taka Charlotte jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.

dlaczego uważam ten przepis za PP? Po pierwsze, Charlotte okazuje się niskokaloryczna - nie zawiera tłuszczu, ale twarożek o niskiej zawartości. Po drugie, w Charlotte nie ma cukru, który nie przynosi żadnych korzyści, aw dużych ilościach przynosi tylko szkody-otyłość, próchnica, cukrzyca. Cóż, ostatnia rzecz, mąka pszenna została tutaj zastąpiona płatkami owsianymi-a korzyści są większe i bezglutenowe.

ponieważ Charlotte jest bez cukru, możesz podać ją z miodem lub syropem.

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie zgadzać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy