skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec bułkę pita z kurczakiem i grzybami. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty zgodnie z listą i przystępujemy do przygotowania naszego dania z przekąskami.
Krok 2:
Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki lub kostki.
Krok 3:
Obierz i posiekaj cebulę.
Krok 4:
Smażyć cebulę na oleju na średnim ogniu, mieszając, aż będzie złota. Przenieś cebulę z patelni, dodaj trochę oleju, podgrzej i rozłóż grzyby. Smaż je mieszając przez około 5 minut na dużym ogniu. Wymieszaj cebulę z grzybami, pieprzem i solą do smaku.
Krok 5:
Dzielimy jedno z jaj na białko i żółtko, odkładając żółtko.
Krok 6:
Ubij jajka i jedno białko trzepaczką i upiecz na patelni 4-5 cienkich naleśników omletowych z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Krok 7:
Ugotowany filet z kurczaka siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Połóż chleb pita na stole, połóż na nim równomierną warstwę mięsa z kurczaka.
Krok 8:
Następnie układamy grzyby w tej samej jednolitej warstwie. Pozostaw trochę nadzienia grzybowego na kolejną warstwę.
Krok 9:
Następnie rozłóż naleśniki jajeczne, zamykając nimi nadzienie (jak na zdjęciu). Wszystko zamykamy liściem pita, na wierzch układamy cebulę z grzybami.
Krok 10:
Przykryj wszystko arkuszem chleba pita, posmaruj kwaśną śmietaną, zwiń w rolkę. Posmaruj rolkę ubitym żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowa bułka zostanie pokryta złotą skórką, więc jest gotowa! Podczas serwowania pokrój go na porcje mini bułek i udekoruj świeżymi ziołami.
Oto jak łatwo, prosto i szybko przygotować pyszne i oryginalne danie z przekąskami, które nie wstydzi się podawać na stole ustawionym na jakąś uroczystą okazję. Ta obfita przekąska jest przygotowywana z niedrogich produktów. Nadzienie jest prefabrykowane, wszystkie składniki w nim doskonale łączą się ze sobą. Dzięki wypełnieniu, którym smarujemy rolkę na wierzchu, podczas pieczenia nabiera pięknej i apetycznej rumianej skórki. Koniecznie do gotowania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g