Rolada pita z kurczakiem i grzybami

chrupiące, aromatyczne i bardzo apetyczne pita! Obfity chleb pita z kurczakiem i grzybami, podobny do strudla, tylko że jest to jego przekąska. Pyszne na ciepło i na zimno. Idealny na świąteczną ucztę w dowolnym formacie i po prostu rodzinny posiłek.
FiestaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 51 % 19 g
181 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Z tego przepisu dowiesz się, jak upiec bułkę pita z kurczakiem i grzybami. Przygotowujemy wszystkie potrzebne nam produkty zgodnie z listą i przystępujemy do przygotowania naszego dania z przekąskami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki lub kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć cebulę na oleju na średnim ogniu, mieszając, aż będzie złota. Przenieś cebulę z patelni, dodaj trochę oleju, podgrzej i rozłóż grzyby. Smaż je mieszając przez około 5 minut na dużym ogniu. Wymieszaj cebulę z grzybami, pieprzem i solą do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dzielimy jedno z jaj na białko i żółtko, odkładając żółtko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubij jajka i jedno białko trzepaczką i upiecz na patelni 4-5 cienkich naleśników omletowych z obu stron na umiarkowanym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugotowany filet z kurczaka siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Połóż chleb pita na stole, połóż na nim równomierną warstwę mięsa z kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie układamy grzyby w tej samej jednolitej warstwie. Pozostaw trochę nadzienia grzybowego na kolejną warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie rozłóż naleśniki jajeczne, zamykając nimi nadzienie (jak na zdjęciu). Wszystko zamykamy liściem pita, na wierzch układamy cebulę z grzybami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj wszystko arkuszem chleba pita, posmaruj kwaśną śmietaną, zwiń w rolkę. Posmaruj rolkę ubitym żółtkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Gotowa bułka zostanie pokryta złotą skórką, więc jest gotowa! Podczas serwowania pokrój go na porcje mini bułek i udekoruj świeżymi ziołami.

Oto jak łatwo, prosto i szybko przygotować pyszne i oryginalne danie z przekąskami, które nie wstydzi się podawać na stole ustawionym na jakąś uroczystą okazję. Ta obfita przekąska jest przygotowywana z niedrogich produktów. Nadzienie jest prefabrykowane, wszystkie składniki w nim doskonale łączą się ze sobą. Dzięki wypełnieniu, którym smarujemy rolkę na wierzchu, podczas pieczenia nabiera pięknej i apetycznej rumianej skórki. Koniecznie do gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy