Ciasto Króliczek

deser w formacie zabawki mile zaskoczy gości i ożywi wakacje. Ciasto nie jest wcale trudne do przygotowania deser. Przepis na biszkopt nie jest ważny, możesz użyć własnego, najważniejsze jest to, że jest wspaniały. Udekorowałem królika białkiem, ale jeśli nie akceptujesz bitego białka, możesz zastąpić go kremem maślanym i płatkami kokosowymi. Otrzymasz również efekt puszystości. Przygotowanie tego ciasta będzie interesujące dla dzieci, praktycznie zrób zabawkę własnymi rękami.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 61 % 37 g
333 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty biszkoptowe

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, dodaj mleko skondensowane, majonez, a na koniec proszek do pieczenia z mąką.. Powstałe ciasto nie powinno być grube.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto podzielić na 2 części, formę posmarować masłem, posypać mąką, zalać ciasto i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez 45-60 minut. Gotowość do sprawdzenia drewnianym patyczkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Upiec 2 ciasta. Pozostaw do ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj krem z masłem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel cukier, jajko, mąkę na gładką masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj śmietanę i ostudź do temperatury pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj zmiękczone masło do schłodzonego kremu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij mikserem. Krem powinien być lekko puszysty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Cięcie ciast: 1-Cięcie na ciele i nogach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z drugiej wycinamy głowę i pozostałe części: łapy, policzki i uszy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zbieramy zająca, sklejając części kremem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wymieszaj okruchy biszkoptu ze śmietaną i posmaruj wszystkie szczeliny króliczka, nadaj mu kształt. Umieść ciasto w lodówce moczyć przez co najmniej 3 godziny.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Szczerstka króliczka z ubitego białka. Potrzebujemy białka z 2 jaj i pół szklanki cukru pudru.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij mikserem w łaźni wodnej i nałóż na króliczka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Relief można wykonać widelcem, nosem i oczami wykonanymi z czekolady i mastyksu. Oto króliczek w kuchni.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dzień dobry, Fluffy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy