skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie ciasta na ten biszkopt nie jest długie i łatwe. Dlatego lepiej wcześniej rozgrzać piekarnik.
dodaj cukier, wanilinę i trochę ciepłej wody do żółtek. Ubijaj, aż masa stanie się biała.
przesiej mąkę do osobnej miski, a następnie wlej do niej proszek do pieczenia i skrobię. Dobrze wymieszaj mieszaninę.
Połącz zawartość dwóch misek, mieszaj delikatnymi ruchami, aż będzie gładka.
przykryj formę pergaminem, włóż ciasto i natychmiast włóż do piekarnika. Piec w 180 stopniach, aż biszkopt się zrumieni. W przybliżeniu będzie to 25 minut.
gotowy biszkopt można od razu wykorzystać jako bazę do ciasta lub zamrozić na później. Możesz również namoczyć, udekorować na przykład jagodami lub bitą śmietaną i podawać z herbatą jako niezależny deser.
słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g