biszkopt na żółtkach

świetna baza na tort urodzinowy lub samodzielny deser! Dobry i pyszny kruchy biszkopt. Nie różni się smakiem od klasycznego, który jest na białkach. Chyba że jaśniejszy kolor. Z tych produktów ciasta nie są zbyt duże. Ogólnie biszkopt można pokroić tylko na dwa ciasta. Więc jeśli potrzebujesz dużego ciasta, składniki można podwoić.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 77 % 50 g
305 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

przygotowanie ciasta na ten biszkopt nie jest długie i łatwe. Dlatego lepiej wcześniej rozgrzać piekarnik.

dodaj cukier, wanilinę i trochę ciepłej wody do żółtek. Ubijaj, aż masa stanie się biała.

przesiej mąkę do osobnej miski, a następnie wlej do niej proszek do pieczenia i skrobię. Dobrze wymieszaj mieszaninę.

Połącz zawartość dwóch misek, mieszaj delikatnymi ruchami, aż będzie gładka.

przykryj formę pergaminem, włóż ciasto i natychmiast włóż do piekarnika. Piec w 180 stopniach, aż biszkopt się zrumieni. W przybliżeniu będzie to 25 minut.

gotowy biszkopt można od razu wykorzystać jako bazę do ciasta lub zamrozić na później. Możesz również namoczyć, udekorować na przykład jagodami lub bitą śmietaną i podawać z herbatą jako niezależny deser.

słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy