Proste ciasto bananowe

idealne ciasto bananowe, które rozpływa się w ustach! Proste ciasto bananowe składa się ze zwykłych i niedrogich składników. Wszystko jest szybkie i łatwe - poradzi sobie początkujący cukiernik. Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto inaczej niż sugeruje przepis - według własnego gustu. Nawet bez dodatku w postaci kremu ciasto jest pyszne-dosłownie rozpływa się w ustach, wilgotne, o zapachu cynamonu... Takie ciasto nadaje się nie tylko na herbatę w gronie bliskich, jest wystarczająco dobre, aby podawać je nawet na urodziny, ozdobione świątecznymi świecami.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 28 % 17 g
węglowodany 66 % 40 g
318 kcal
IG: 3 / 15 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 170 Stopni Celsjusza. Naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm, najlepiej okrągłe i zawsze Głębokie, smarujemy małym kawałkiem zmiękczonego masła.

2. Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości wraz z proszkiem do pieczenia do dużego pojemnika. Dodaj sól morską do mieszanki. Wszystko dobrze wymieszaj trzepaczką.

3. Obierz banany, włóż miąższ do osobnego pojemnika i ugniataj widelcem. Następnie dodaj masło stopione w kuchence mikrofalowej do masy bananowej (powinno mieć temperaturę pokojową, więc warto ją wcześniej stopić), wlej brązowy cukier, rozbij jajka, rozłóż jogurt, dodaj ekstrakt waniliowy. Wszystko jest w porządku.

4. Wlej mieszankę mąki do pojemnika z mieszanką bananową, za każdym razem ubijaj trzepaczką lub mikserem, aż będzie gładka.

5. Rozłóż powstałe ciasto w przygotowanej formie i włóż ciasto do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie przez 45 minut. Czas może zająć trochę więcej lub trochę mniej. Wszystko zależy od konkretnego piekarnika, a kształt może różnić się rozmiarem. Gotowość można łatwo sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca. Zanurzamy go na środku ciasta i wyciągamy. Jeśli ciasto jest gotowe, szpikulec wyjdzie z ciasta suchy i czysty. Jeśli ciasto się przyklei, oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze gotowe i potrzebujesz dodatkowego czasu. Warto rozpocząć sprawdzanie gotowości 5 minut przed upływem określonego czasu pieczenia. Ważne jest, aby nie wysuszyć ciasta w piekarniku.

6. Szaszłyk suchy-wyłącz ogrzewanie, wyjmij formę z ciasta z piekarnika. Pozwól ciastu pozostać w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij go i połóż na ruszcie. Czekamy, aż ostygnie.

7. W tym czasie robimy krem do ciasta. Jest to opcjonalny etap-ciasto okazuje się bardzo smaczne. Tak więc w misce miksera umieszczamy zmiękczone masło, cukier puder i mielony cynamon. Ubij wszystko razem mikserem, aż będzie puszyste i puszyste. Następnie włóż schłodzony ser śmietankowy do miski i ponownie ubij wszystko z małą prędkością. Na tym etapie możesz nawet użyć ręcznej trzepaczki.

8. Powstały krem rozprowadzamy na powierzchni schłodzonego ciasta, pięknie układamy koła banana na wierzchu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy