Rolada z kurczaka z suszonymi morelami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ostrożnie Wytnij kość z umytych udek z kurczaka, ubij mięso, sól, pieprz.
moczyć suszone morele w gorącej wodzie przez 20 minut.
pokrój pory na kawałki.
połóż 3 kawałki suszonych moreli i kilka pierścieni porów na ubitym mięsie z kurczaka.
zawiń kurczaka w rolkę, dokręć nitką.
Przenieś bułki z suszonymi morelami na wysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia. Posmaruj wierzch majonezem zmieszanym z mielonym czosnkiem.
piec na dużym ogniu w piekarniku przez 20 minut. Następnie zmniejsz ogień do małego i piecz przez kolejne 20 minut.
gotowe bułki z suszonymi morelami posypać obranymi prażonymi i posiekanymi nasionami oraz świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g