Puff na kefirze Napoleon

nieoczekiwany wynik z prostych domowych ptysiów. Takie wypieki mają smak twarogu, chociaż w cieście nie ma w ogóle twarogu. Ptysie są bardzo chrupiące, po prostu rozpływają się w ustach. Z minimalnej listy produktów można uzyskać wspaniałe francuskie ciasteczka na herbatę.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 31 % 22 g
węglowodany 61 % 43 g
392 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznij od zrobienia ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź mąkę najwyższej jakości. Oddziel około 50 gramów mąki od całkowitej ilości, będziesz jej potrzebować podczas wałkowania ciasta. Kefir im więcej tłuszczu weźmiesz, tym smaczniejsze będą ptysie. Olej powinien być zimny, wyjąć z lodówki przed rozpoczęciem gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź szeroką formę, w której wygodnie będzie zetrzeć olej i zagnieść ciasto. Przesiej mąkę do formy. Dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj z mąką, aby równomiernie rozprowadzić na cieście. Mąkę należy przesiać, aby nasycić ciasto tlenem i stało się bardziej przewiewne. Zetrzyj tam olej na grubej tarce. Aby masło było łatwiejsze do wcierania i mniej przylegało do tarki, zanurz je w mące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj i zmiel na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj kefir do okruchów, dobrze wymieszaj i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie trzeba długo wyrabiać ciasta. Zbierz go w grudkę. Tarka i naczynie, których użyłeś do ciasta, będą potrzebne później do przygotowania okruchów. Ciasto nie powinno być zbyt miękkie, płynne. Jeśli nie ma wystarczającej ilości mąki, dodaj trochę. Ponieważ mąka nawet tego samego gatunku, ale różnych producentów, różni się właściwościami, może brakować ilości mąki określonej w przepisie lub odwrotnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń w folię spożywczą lub czystą torbę i wstaw do lodówki na 1-1,5 godziny (im dłużej, tym lepiej). Im cieńsza warstwa ciasta, tym szybciej się ochłodzi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zajmij się gotowaniem okruchów. Przygotuj wszystkie produkty niezbędne na liście. Weź mąkę najwyższej jakości. Jeśli planujesz użyć waniliny zamiast cukru waniliowego, zmniejsz ilość wymaganą przez przepis o 10 razy. Umieszczenie zbyt dużej ilości waniliny może zepsuć smak gotowego produktu. Masło powinno być zimne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę do formy, wymieszaj z cukrem i wanilią. Podobnie jak w Kroku 2, zetrzyj olej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozetrzyj wszystko w równomierne okruchy. Włóż okruchy do lodówki. Należy go również schłodzić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzone ciasto jest bardzo wygodne w obsłudze. Zetrzyj trochę ciasta po lodówce, aby było bardziej równomierne. Podziel na 6 równych części. Jeśli masz trudności z określeniem & quot; na oko & quot;, użyj wagi kuchennej. Włącz piekarnik do rozgrzania do 180 stopni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp powierzchnię roboczą mąką i cienko zwiń pierwszy kawałek ciasta w prostokątną warstwę. Krawędzie nie muszą być idealnie równe. Aby ciasto było wygodne w pracy, posyp mąką wałek do ciasta i ręce. Podczas rozwałkowania ciasta wróć resztę jego części do lodówki, aby masło się nie stopiło i technologia gotowania ptysiów nie została naruszona.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Aby upiec, weź największą blachę do pieczenia, która mieści się w piekarniku. Posyp trochę mąką lub przykryj pergaminem. Przenieś pierwsze ciasto na blachę do pieczenia. Wygodne jest przenoszenie cienko rozwałkowanego ciasta za pomocą wałka do ciasta. Luźno zwiń ciasto na wałek do ciasta, przenieś i rozwiń w żądanym miejscu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij okruchy z lodówki i podziel na 5 równych części. Jedną częścią okruchów równomiernie posmaruj rozwałkowane ciasto. Podobnie jak w krokach 12 i 13, zrób kolejne 4 kawałki ciasta, przykrywając warstwę okruchów każdym kolejnym ciastem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkowując ostatni kawałek ciasta, zrób go nieco większy niż wszystkie poprzednie. Przykryj nim całe powstałe ciasto, tak aby jego krawędzie były zakryte. Podnieś krawędzie pod dolną warstwą, wyrównaj boki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ostrym nożem pokrój powstałe ciasto na kawałki i rozsuń je, aby krawędzie nie stykały się i nie sklejały podczas pieczenia. Wybierz rozmiar do woli, pokroiłem na 24 kawałki, każdy około 4x3 cm, jeśli chcesz zrobić większe ptysie, zrób mniejszą liczbę porcji. Piec na środkowej półce w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. W zależności od specyfikacji piekarnika czas może się zmienić.

gotowe ptysie lekko podniosą się i zrumienią. Jeśli pieczesz w trybie tylko od dołu, włącz górne ogrzewanie na końcu, aby lepiej zrumienić wypieki. Ptysie można również jeść na ciepło, ale bardziej lubię zimne. Po schłodzeniu stają się bardziej chrupiące, a warstwy bardziej wyraźne.
ptysie smakują jak coś pomiędzy ciasteczkami twarogowymi a ciastem Napoleon. Same w sobie nie są zbyt słodkie, więc możesz posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy