Proste ciasto biszkoptowe

proste, szybkie, pyszne! Można uzupełnić impregnacją, kremem. Proste ciasto biszkoptowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Może być stosowany jako podstawa każdego ciasta biszkoptowego, wystarczy namoczyć go syropem, śmietaną ze skondensowanym mlekiem, udekorować dowolnym kremem, posypką, kruszonką. Ta sama baza jest wygodna w użyciu do ciast owocowo-jagodowych. Podawaj proste ciasto biszkoptowe z herbatą, kawą, mlekiem, kompotem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 4 % 3 g
węglowodany 85 % 60 g
281 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź cukier, jajka, mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij cukier z jajkami, aż się spieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Można to zrobić za pomocą trzepaczki, widelca lub miksera, jak wolisz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka. Odstaw na chwilę-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciasto do formy wyłożonej naoliwionym papierem do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Na koniec zwykle zmniejszam go do 150.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko ostudź gotowy biszkopt, zdejmij Papier i pokrój na porcje.

proste ciasto biszkoptowe-proste i łatwe do wykonania wypieki, poradzi sobie z tym nawet niedoświadczona Gospodyni domowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy