ciasteczka Kokosowe
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
rozpuść masło w łaźni wodnej, dodaj sól, cukier i cukier waniliowy, wymieszaj, aby rozpuścić cukier i sól.
dodaj płatki kokosowe, wlej mleko.
przesiej mąkę, połącz z proszkiem do pieczenia, dodaj do mieszanki mleczno-maślanej.
zagnieść miękkie ciasto.
uformuj z niego małe zaokrąglone ciasteczka.
połóż na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez 15-25 minut (ciasteczka powinny się zarumienić, ale nie przyrumienić).
wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika, wyjmij z blachy do pieczenia, ostudź.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g