Manna z bananami na kefirze

Delikatna waniliowa manna na kefirze z bananami i kremem maślanym. Manna z bananami to bardzo łatwy do przygotowania przepis! Co za ciasto! I smakuje bardzo dobrze! I pachnące! Wyobraź sobie, że podczas gotowania zapach bananów i wanilii unosi się po mieszkaniu. Banany sprawiają, że manna jest delikatniejsza, chociaż możesz dodać inne owoce.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 85 % 35 g
189 kcal
IG: 6 / 49 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polej kaszę mannę kefirem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zostaw na pęcznienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier,

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wanilina,

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Soda.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel na gładką masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój banany.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmaruj formę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp semoliną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej 1 część ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż banany.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlać 2 łyżeczki.ciasta. Upiec.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij śmietanę,

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj cukier. Ubić.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż krem na cieście.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj.

  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

wlej semolinę do filiżanki, napełnij ją kefirem, wymieszaj.
pozostaw na pęcznienie przez 10 do 30 minut.
następnie dodaj 1 szklankę cukru, wanilinę,sodę.
dobrze pocieraj, aż będzie gładka.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
obierz 2 banany, pokrój w plasterki (trzeci banan zostawiamy do dekoracji).
nasmaruj formę olejem roślinnym, posyp semoliną.
wlej jedną część ciasta do formy, połóż na niej plasterki bananów, wlej drugą część ciasta na wierzch.
wkładamy do piekarnika na 30 minut, pieczemy na złoty kolor. Ciasto jest gotowe, gdy jego krawędzie pozostają w tyle za kształtem.
przygotuj krem. Aby to zrobić, ubij szklankę śmietany i 0,5 szklanki cukru (możesz zrobić inny krem lub lukier, według własnego gustu i koloru).
posmaruj schłodzone ciasto kremem.
Udekoruj pokrojonym bananem i truskawkami.
wstaw do lodówki, aby krem zestalił się.
oto nasza manna z bananami jest gotowa! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal / 100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy