skład / składniki
metoda gotowania
1.Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać. Preferowany jest tryb pieczenia konwekcja.
2. Ubij jajko z cukrem mikserem na średniej prędkości.
3. Wlej mleko do mieszanki jajecznej i ponownie wymieszaj wszystko mikserem, aż będzie gładkie.
4. W czystej i suchej misce przesiać odpowiednią ilość mąki pszennej. Dodaj proszek do pieczenia, aby uzyskać bardziej puszyste ciasto, trochę soli, aby uzyskać zrównoważony smak. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki razem.
5. Wlej wszystkie suche produkty do mieszanki jajecznej. Wlać części, aby uniknąć stromego ciasta. Dodaj bezwonny olej roślinny (na przykład rafinowany słonecznik) i wymieszaj wszystkie składniki mikserem z małą prędkością i minimalnymi obrotami, aby połączyć wszystkie składniki ciasta ze sobą. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana.
6. Przygotuj foremki do muffinek. Formy silikonowe nie muszą być smarowane.A w metalach najlepiej używać specjalnych papierowych foremek, aby babeczki nie przyklejały się do dna i boków naczyń. Ułóż przygotowane formy na blasze do pieczenia.
7. Przygotuj nadzienie do muffinek. Możesz użyć gotowego skondensowanego mleka, które można łatwo kupić w każdym sklepie lub supermarkecie.
8. Następnie ułóż przygotowane ciasto w foremkach do muffinek, wypełniając je do około połowy. Umieść łyżeczkę gotowanego skondensowanego mleka na środku ciasta. Na wierzch ponownie połóż ciasto na muffinki.
9. Umieść blachę do pieczenia z babeczkami w rozgrzanym piekarniku na około 20-25 minut, aż będzie gotowa. Gdy babeczki pokryją się apetyczną złotą skórką, można je wyjąć. Gotowość babeczek można sprawdzić suchą wykałaczką.
gotowe babeczki z gotowanym skondensowanym mlekiem schłodzić i posypać cukrem pudrem według uznania.
smacznego!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g