udka z kurczaka w cieście francuskim

szybko, smacznie, efektownie, na świąteczny stół! Udka z kurczaka w cieście francuskim to oryginalny pomysł na podanie dania mięsnego. Możesz przygotować nogi zarówno na zwykłą, jak i świąteczną ucztę. Dzięki pieczeniu w cieście mięso pozostaje soczyste i miękkie. Ciasto jest nasycone aromatami i okazuje się bardzo smaczne.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 33 % 15 g
270 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić udka z kurczaka w cieście francuskim? Przygotuj jedzenie. Jeśli nie używasz schłodzonego, ale mrożonego mięsa, wyjmij je z zamrażarki z wyprzedzeniem, przenosząc je na noc do lodówki. W ten sposób rozmrozi się najdelikatniej i prawidłowo. Ale rozmrozić ciasto francuskie 30-45 minut przed gotowaniem. Możesz użyć zarówno ciasta drożdżowego, jak i bez drożdży. Obierz ząbki czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka dokładnie spłucz zimną wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. Złóż je do miski, posyp solą i czarnym pieprzem. Możesz także dodać dowolne ulubione przyprawy i przyprawy. Posiekaj czosnek na tarce lub przez prasę, przetrzyj nim nogi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój twardy ser w cienkie plasterki. Ostrożnie odłącz skórkę od fileta mięsnego, włóż kawałek sera do kieszeni. Wybierz naturalny i wysokiej jakości ser, bez tłuszczów roślinnych w kompozycji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto francuskie posyp mąką i zwiń w warstwę o grubości 0,5 cm ostrym nożem pokrój warstwę na paski o szerokości 1-2 cm bardzo wygodnie jest użyć noża do pizzy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń każdą nogę w ciasto. Zacznij zwijać mięso w ciasto z wąskiej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj głęboką blachę do pieczenia pergaminem. Rozłóż nogi w odległości od siebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby nogi były różowe, posmaruj je żółtkiem. Z pozostałego białka możesz zrobić omlet.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz udka z kurczaka w cieście w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę, ciasto powinno się dobrze zrumienić. Podawaj na gorąco do stołu, możesz zrobić ziemniaki do dekoracji. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w ten katalog .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy