ptysie ze skondensowanym mlekiem
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, przykryj folią spożywczą i pozwól jej naturalnie rozmrozić.
orzechy włoskie suszymy w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, grubo siekamy nożem, łączymy ze skondensowanym mlekiem, mieszamy.
rozwałkuj rozmrożone ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm, pokrój w kwadraty, rozłóż nadzienie z gotowanego skondensowanego mleka z orzechami na jednej połowie, przykryj drugą połową, ściśnij krawędzie.
kładziemy ptysie na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy powierzchnię ptysiów ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, pieczemy przez 15-20 minut.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g