ptysie ze skondensowanym mlekiem

delikatne i przewiewne ptysie sprawią, że przyjęcie herbaciane będzie niezapomniane! Ptysie ze skondensowanym mlekiem to wspaniała uczta dla rodziny i gości. Przygotowanie takiego ciasta wcale nie jest trudne, przepis wykorzystuje gotowe ciasto francuskie, które jak zwykle należy najpierw rozmrozić. Lepiej jest stopniowo wkładać nadzienie do ptysiów, aby nie wyciekało podczas pieczenia, nie można dodawać orzechów ani dodawać orzeszków ziemnych zamiast orzechów włoskich. W razie potrzeby na wierzch można posypać kakao w proszku lub cukrem pudrem.
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 53 % 36 g
396 kcal
IG: 3 / 59 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 40 min

rozłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni roboczej, przykryj folią spożywczą i pozwól jej naturalnie rozmrozić.

orzechy włoskie suszymy w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku, grubo siekamy nożem, łączymy ze skondensowanym mlekiem, mieszamy.

rozwałkuj rozmrożone ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm, pokrój w kwadraty, rozłóż nadzienie z gotowanego skondensowanego mleka z orzechami na jednej połowie, przykryj drugą połową, ściśnij krawędzie.

kładziemy ptysie na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy powierzchnię ptysiów ubitym jajkiem i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, pieczemy przez 15-20 minut.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy