skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotuj składniki do przygotowania ciasta. Wszystkie niezbędne składniki są wcześniej wyjmowane z lodówki, aby się rozgrzały.
Krok 2:
W dużej misce przesiać 550 g mąki. Dodaj do niego świeże prasowane drożdże.
Krok 3:
I bardzo dokładnie pocieramy drożdże mąką rękami, starając się uzyskać drobny, drobny okruch.
Krok 4:
Następnie dodaj miękkie masło.
Krok 5:
I ponownie bardzo dokładnie wszystko pocieramy.
Krok 6:
Lekko podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej (temperatura powinna wynosić około 35-40 C, nie więcej, w przeciwnym razie drożdże mogą umrzeć). Dodaj do niego cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Nawiasem mówiąc, jeśli chcesz, możesz dodać drożdże nie do mąki, ale rozpuścić je w ciepłym mleku. Działaj tak, jak jesteś bardziej przyzwyczajony.
Krok 7:
Następnie dodaj dwa jajka do słodkiego mleka i ponownie dobrze wymieszaj.
Krok 8:
W środku mieszanki mąki robimy & quot; studnię & quot; i wlewamy do niej płynne składniki.
Krok 9:
Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 10:
Lekko odkurz stół roboczy mąką, rozłóż ciasto na wierzchu i dokładnie ugniataj przez 10-15 minut. Ciasto okazuje się bardzo miękkie, więc jeśli to konieczne, możesz dodać do niego kolejne 50 g mąki, ale najlepiej nie dodawać więcej. Nawiasem mówiąc, możesz bezpiecznie zagnieść takie ciasto za pomocą maszyny do chleba lub miksera z dyszami do ciasta.
Krok 11:
Gotowe zagniecione ciasto zwijamy w gładką bułkę i wkładamy do miski wysmarowanej olejem roślinnym. Przykryj miskę folią lub lekko wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1 godzinę, aby ciasto pasowało.
Krok 12:
W zależności od temperatury otoczenia i siły drożdży, wzrost może zająć trochę więcej lub mniej czasu, więc poczekaj, aż ciasto wzrośnie co najmniej 2 razy.
Krok 13:
Następnie ugniatamy ciasto, w tym celu pociągamy ciasto od krawędzi do środka i tak dalej w kółko. Następnie odwróć ciasto, ponownie przykryj miskę folią lub ręcznikiem i pozwól ciastu ponownie podejść. Za drugim razem ciasto pasuje szybciej, średnio zajmie to około 30 minut. Nawiasem mówiąc, jeśli masz mało czasu, nie możesz zostawić ciasta na ponowną próbę.
Krok 14:
Ciasto, które pojawiło się po raz drugi, jest ostrożnie wyjmowane i dzielone na równe kawałki o pożądanym rozmiarze. Podzieliłem na 19 kawałków o wadze około 50 g każdy. Nawiasem mówiąc, ciasto okazuje się dość miękkie, więc aby przylegało do rąk podczas pracy, posmaruj ręce olejem lub posyp mąką (użyłem oleju).
Krok 15:
Każdy kawałek ciasta zwija się w gładką kulkę, przykrywa folią na wierzchu i pozostawia na 5-10 minut, aby ciasto lekko odpoczęło.
Krok 16:
Kształtowanie naszych bułek. Lekko ugniataj każdą bułkę ciasta rękami w małe ciasto, rozłóż cukierki na środku (moje cukierki są duże, więc pokroiłem je na 2 części, chociaż jeśli chcesz, możesz wziąć całe cukierki).
Krok 17:
Przyklej krawędzie ciasta i uformuj okrągłą bułkę.
Krok 18:
50 g masła rozpuść i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Zanurz uformowaną bułkę w stopionym maśle, pozwól, aby nadmiar masła spłynął. Dzięki temu olejowi bułeczki są bardziej kremowe, a po ugotowaniu będą znacznie łatwiejsze do podzielenia, ale jeśli chcesz zmniejszyć liczbę kalorii, możesz pominąć ten krok.
Krok 19:
Gotowe bułki układamy w formie, pozostawiając między nimi trochę wolnego miejsca, aby bułki miały miejsce do wzrostu. Średnica mojej formy to 24 cm.
Krok 20:
Przykryj formę ciastem folią i pozostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Krok 21:
Dopasowany demontaż ciasta smarujemy wstrząśniętym jajkiem.
Krok 22:
I piecz go w piekarniku rozgrzanym do 170-180 przez około 35-45 minut, aż będzie piękny złoty kolor.
Krok 23:
Niech nasze ciasto ostygnie do lekko ciepłego, lekko posyp cukrem pudrem (Opcjonalnie) i podawaj.
Krok 24:
Nasz demontaż ciasta z cukierkami jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Candy - 397 kcal/100g