ciasto na blasze z borówkami z ciasta drożdżowego

Przygotuj aromatyczne ciasto na herbatę z dużą ilością nadzienia jagodowego! Takie ciasta nie pozostawiają nikogo obojętnym) ciasto jest delikatne, przewiewne, nadzienie soczyste i dużo. Radzę takie ciasto na herbatę na obiad, stwórz rodzinną sielankę przy stole!
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 79 % 41 g
234 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 10 min

na początek przygotuj ciasto:

- wlej mleko do miski (jeśli mleko jest zimne, podgrzej do ciepłego stanu), wlej drożdże, część cukru (10 gr) i trochę mąki (40 gr), wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu, aż pojawi się reakcja;

- masło zmiękczamy w kuchence mikrofalowej, rozbijamy jajko, wlewamy pozostały cukier i sól;

- wymieszaj powstałą masę trzepaczką, połącz ją z ciastem drożdżowym i przesiej pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, powinno być bardzo miękkie i elastyczne;

- pozostaw ciasto w cieple, aby pasowało - zajmie to od 1 do 2 godzin, wszystko zależy od temperatury.

a teraz, gdy ciasto jest gotowe, możesz zrobić ciasto:

- oddziel większość ciasta, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i rozwałkuj bezpośrednio na blasze do pieczenia w prostokątną warstwę;

- rozłóż borówki na podstawie, zostaw miejsce na krawędziach około 2 cm, posyp jagody cukrem;

- z pozostałego kawałka ciasta tworzymy piękne boki (tutaj możesz włączyć wyobraźnię: warkocze , gałązki-tak, cokolwiek!);

- włóż żółtko do małej miski, wlej mleko, ubij widelcem;

- posmaruj boki ciasta powstałą mieszaniną (możesz wymyślić dekorację ciasta z resztek ciasta);

- piec ciasto w 180 stopniach przez pół godziny;

- wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i posyp jagody skrobią, aby zagęścić nadzienie.

schłodzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy.

słodkiej herbaty dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy