skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotuj ciasto:
- wlej mleko do miski (jeśli mleko jest zimne, podgrzej do ciepłego stanu), wlej drożdże, część cukru (10 gr) i trochę mąki (40 gr), wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu, aż pojawi się reakcja;
- masło zmiękczamy w kuchence mikrofalowej, rozbijamy jajko, wlewamy pozostały cukier i sól;
- wymieszaj powstałą masę trzepaczką, połącz ją z ciastem drożdżowym i przesiej pozostałą mąkę. Zagniatamy ciasto, powinno być bardzo miękkie i elastyczne;
- pozostaw ciasto w cieple, aby pasowało - zajmie to od 1 do 2 godzin, wszystko zależy od temperatury.
a teraz, gdy ciasto jest gotowe, możesz zrobić ciasto:
- oddziel większość ciasta, rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i rozwałkuj bezpośrednio na blasze do pieczenia w prostokątną warstwę;
- rozłóż borówki na podstawie, zostaw miejsce na krawędziach około 2 cm, posyp jagody cukrem;
- z pozostałego kawałka ciasta tworzymy piękne boki (tutaj możesz włączyć wyobraźnię: warkocze , gałązki-tak, cokolwiek!);
- włóż żółtko do małej miski, wlej mleko, ubij widelcem;
- posmaruj boki ciasta powstałą mieszaniną (możesz wymyślić dekorację ciasta z resztek ciasta);
- piec ciasto w 180 stopniach przez pół godziny;
- wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i posyp jagody skrobią, aby zagęścić nadzienie.
schłodzone ciasto kroimy na kawałki i podajemy.
słodkiej herbaty dla ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g